IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата за наука да се увеличат в пъти, препоръча експерт

Бизнесът разчита на научноизследователската и развойната дейност, посочи доц. д-р Евгени Евгениев, делегат в Европейския стратегически форум за научна инфраструктура

23:15 | 19.03.18 г.
Средствата за наука да се увеличат в пъти, препоръча експерт

В последно време България стъпва смело напред в европейските класации за научноизследователска и иновационна система. Но все пак тръгваме от доста по-ниска изходна позиция. Докато през 1990 г. за наука се отделят 2,5% от БВП, то след това години наред науката ни страда от хронично недофинансиране, като в момента за нея се отделя 0,5% от БВП.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“ делегатът в Европейския стратегически форум за научна инфраструктура и зам.-ректор на ВУЗФ доц. д-р Евгени Евгениев.

По този начин, отбеляза той, науката ни не може да отговори на все по-нарастващите изисквания от страна на бизнеса, както и, че се къса връзката с университети и научни институти.

„Все повече бизнеси в сфери като фармацията, телекомуникациите, компонентите за автомобили и др. поставят изключителна тежест върху научноизследователската и развойната дейност“, посочи  Евгениев.

Според него големият шанс да влезем в крак с изискванията на съвременността се крие в еврофинансирането в следващия програмен период 2019-2021 по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

“В рамките му ще бъде осигурено значително финансиране, насочено към развитие на научната инфраструктура”, отчете доцент Евгениев и коментира, че именно тук следва да се намеси държавата, като дофинансира и други базисни пера от научната дейност, които не се покриват от евросредствата и в момента страдат от солидно недофинансиране.

Той препоръча „средствата следва да се увеличат в пъти над настоящите 0,5% от БВП”.

Кои са предизвикателствата пред иновациите? За какво трябва да са средствата? Какво ще се обсъжда на конференцията за иновации и технологична комерсиализация, на която ще бъде домакин ВУЗФ? Какъв е международният опит в развитие  на приложната система, за да е по-близо до бизнеса? 

Вижте повече от разговора във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Каква наука, драги? Нали и ти си станал доц. д-р по закона "Игнатов". Едва ли си представяш какви дилетанти сте, особено в техническите и математическите науки. Е, като юристи и икономисти много добре сте научени как да лапате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
След реформа в науката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още