Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стефан Янев: Откриваме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила

Бизнесът може да бъде спокоен за бъдеща подкрепа, заяви служебният вицепремиер Гълъб Донев

Стефан Янев: Откриваме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Колкото повече работим по сектори, намираме нещо повече от хаос – един системен безпорядък и липса на правила. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на брифинга, на който беше представен отчет за дейността на служебното правителство от встъпването му в длъжност.

Служебното правителство показа кураж да представи реалистичната картина, каза Янев. А тя показва нещо, което наричаме корупция, маскирана в законосъобразна форма.

За подготовката на изборите на 11 юли Стефан Янев посочи, че в момента ЦИК може да вземе информирано решение и ще имаме още 1500 машини, които да гарантират вота. На прав път сме, няма да има препятствия по отношение на организацията, каза той.

Новият стил на управление има за цел да преодолее досегашното политическо поведение на безнаказаност, коментира Янев. Вотът на българския избирател има значение, каза още премиерът и призова българите да гласуват, за да „участват в управлението на страната“. 

Още по темата

Според Янев служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. Той благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

"Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование, са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време на гражданите, и след това да ги решаваме по правилен и прозрачен начин", каза служебният премиер.

Принципите, от които се води служебното правителство, са прозрачност и отчетност пред обществото и няма да се толерира различен подход. "Заедно с това толерирането на никой и недосегаемостта на никой не е гарантирана, всеки отговоря за действията си", каза още Янев.

Заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в резюме отчете, че безработицата в страната продължава да намалява. Към днешна дата намалението е с над 37% на годишна база, нивото на показателя е 5,4%, което е добър знак за плавното възстановяване на българската икономика и тя вече излиза от застоя заради пандемията.

Заетостта също расте, което също е добър показател за икономиката, каза той. В момента тече и кампанията по набиране на работещи в сферата на туризма. Стартираха и регионалните програми за заетост – за дългосрочно безработни и такива без квалификация, посочи вицепремиерът.

Мерките за трудовия пазар, които досега са прилагани, ще продължат – една от тях е 60/40, заяви Донев.

Бизнесът може да бъде спокоен, че въпреки индикациите, които имаме, че икономиката е в етап на възстановяване и подем, ще продължим да подкрепяме заетостта и бизнеса, каза Гълъб Донев.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Mechkata до: Зайо Байо
преди 5 месеца
Значи си бил много доволен от управлението на Борисов и никой не е бил за уволнение - харесвал си ги всичките "професионалисти". И по-добре че се изявяват от зала пред медии, а не от Жипката снимано с тАлАфон...
6
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тия освен да се оплакват и да уволняват (и това не успяват да направят като хората) единственото което правят е изяви по медиите. А предстоящите избори очевидно ще бъдат тотален хаос и щета, вероятно за което ще са виновни ГЕРБ естествено.

Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП