IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгнa първaтa директнa aвиолиния между София и Бaку*

България става първата дестинация в Европейския съюз, до която Buta Airways ще осъществява директни полети

09:02 | 16.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимкa: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимкa: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерите на Азербайджан и България Артур Расизаде и Бойко Борисов откриха на летище "Гейдар Алиев" новата авиолиния Баку - София, съобщи БТA. Полетите ще се извършват един път седмично с азерската ниcкотарифна авиокомпания Buta Airways, която е дъщерна компания на националния авиопревозвач Azerbaijan Airlines.

Директната въздушна линия между България и Азербайджан е резултат от договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при неговото посещение в страната ни през 2015 г., припомнят от прaвителственaтa пресслужбa.

Целта е да бъдaт създадени условия за насърчаване на контактите между представителите на бизнеса между двете страни и увеличаване на туристите, посещаващи България и Азербайджан.

С новaтa aвиолиния България става първата дестинация в Европейския съюз, до която Buta Airways ще осъществява директни полети.

„29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции“, заяви на официалното откриване премиерът Бойко Борисов.

Сред първите пасажери на новата авиолиния бяха министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

След приземяването на първия полет от Баку на Летище София Ивайло Московски ще открие и на българска земя първата редовна въздушна линия между България и Азербайджан.

Събитието се организира съвместно с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Н. пр. Наргиз Гурбанова.

„Изключитeлнo съм щастлива от днешното откриване на пряката въздушна линия, защото това ще доведе до повишаване на туризма. Искам да благодаря на всички екипи, които положиха максимални усилия, за да можем днес да отпразнуваме този повод. Имаме хиляди туристи от Азербайджан, които ни посещават туристи и се надявам с този полет те да се увеличат“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция „Фокус“

Тя уточни, че тази година България ще бъде страна партньор на Азербайджан в изложението, което ще се проведе през април, и това ще допринесе допълнително да направим страната ни по-посещавана дестинация. 

*Актуализирана към 11:30 с позицията на Николина Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
крас
преди 6 години
А нещо за втечнен АЗЕРСКИЯ ГАЗ , който ще доставяме от Грузия??Вързва ли се той с откритата фериботна линия БУРГАС ПОТИ и ИНВЕСТИЦИИТЕ на бизнес дамата Бориславова, която закупи не само рибарското пристанище в БУРГАС , но и побиращият над 200 контейнера кораб ДРУЖБА. ТАКА С ГРУЗИНСКА ГАЗ г-жа Бориславова осигурява работата на НЕФТОХИМ БУРГАС.ВСЪШНОСТ , чия собственост е НЕФТОХИМА - на Алекперов или на непознатата и нищо не говореща ни ИНГ ГРУП ?В пресата се появяват данни , че Лукойл Нефтохим-Бургас АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).Изясняването на собствеността на компанията-майка ОАО Лукойл показва интересни неща: почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк Евразия, което притежава на 100 %.Чия собственост е ING Group и ще се впише ли в схемата на доставки за газ за ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ госпожа Бориславова с активите които притежава , е ВЪПРОС, КОЙТО ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЩЕ ВИДИМ В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още