IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори: България се бави с подготовката си за Лято 2021

От бранша настояват Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика заради продължаващата пандемия

17:47 | 05.02.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика за туризма във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас. За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им. 

Как ще протече летният сезон отново е загадка, а експертните прогнози не са оптимистични, споделят от бранша. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнатите туристите в морските ни курорти идващото лято. Туристическият бизнес по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той.

„Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон“, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов, цитиран от БНР.

„Турското правителство има конкретна програма за Лято 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша“, коментира Иванов.

По думите му туроператори се обаждат с въпрос дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи. 

Иванов цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 г. през 2024-2025 година. 

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон.

„Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета... Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка“, коментира тя.

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. По думите ме тези резервации са от Украйна, Полша, Чехия.

Според представители на туристическия бранш де важно да имат свой представител в парламента, защото „би могло да се подобри средата, политиките и да се работи по-лесно. Не е необходимо да се правят тромави закони, които никой не може да разбере и да изпълнява“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Зелев, не лъжи като Габровски ром! В ЕС няма достатъчно ваксини, а в БГ заради ЕС 10 пъти по-малко. Лани, точно ти хейтеше руската ваксина - ама такава била, ама онакава. Днеска педерунгелите от ЕС и нея са готови да купят, щото НЕ МОГАТ да си произведат собствена! Щото с Урсссули и Морсссули, зелени сделки, ултра либерали и консервативни имигранти мюсюлмани, с *** и знаменца на дъги, нещо Зелеев, ЕС никак не върви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
абе я си е.и мамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
сешелите са ваксинирали 37% от населението си . до края на март ще са приключили с ваксинацията на населението си . всеки ваксиниран е добре дошъл на почивка ... зона свободна от ограничения и ковид 19 ...https://***.travelandleisure.com/travel-news/seychelles-allowing-vaccinated-travelersпита се в задачата , ние какво правим за туризъма си ... ?! пещерните хора от балканите нещът ваксини , искат си джуркането на бира пред блока и лежането по болниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още