IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците трябва да подменят касовите си апарати до края на 2018 г.

Изискванията към софтуера за управление на продажбите ще струва над 200 млн. лева на малкия и средния бизнес

13:29 | 01.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички касови апарати в търговските обекти в страната трябва да бъдат подменени заради пробиви в софтуера, който отчита продажбите.

За това гласуваха депутатите и окончателно приеха промените в Закона за митниците, предаде БТА.

Сроковете, в който търговците трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, ще бъдат определени с наредба на министъра на финансите, но още при обсъждане на закона в бюджетната комисия на парламента се реши това да стане до края на годината.

С промените в закона се въвеждат нови изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини, като търговците са длъжни да използват такъв софтуер, който е включен в списъка на НАП. Ако не спазят изискването глобата за физическите лица, които не са търговци, е от 1 000 до 3 000 лв., или имуществена санкция, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 5 000 до 10 000 лв.

По време на дебатите в парламента председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че в момента софтуерът в заведенията за обществено хранене и търговските обекти "позволява манипулиране и неподаване на информацията за продажбите към касовия апарат, а от там към НАП".

“Това искаме да спрем, каза тя. – Искаме да създадем условия електронните магазини да могат да отчитат продажбите си към НАП.”

От БСП са на мнение, че приетите текстове на закона нямат нищо общо с духа на приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за митниците. Левите депутати изчислиха, че измененията ще струват над 200 млн. лева разходи на малкия и средния бизнес.

“Министърът на финансите вече е променил наредбата, с която се променя регламента, по който се отчитат продажбите от фискалните устройства на сървърите на НАП, парламентът сега трябва да сложи гумен печат, коментира Красимир Янков (БСП за България). – Зад уж затягащите мерки за контрол прозира масирана корупционна схема с принудителна промяна на всички касови апарати – над 400 хиляди на брой, наложена от НАП."

По думите му промените са в полза на големите търговски вериги, които са изключени от обхвата на тези разпоредби.

Според Менда Стоянова изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини е да се използва публикувана версия, която отговаря на изискванията на наредбата с модули, непозволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата.

В отговор на притесненията на социалистите тя обясни, че промените не се отнасят за касовите апарати при личните лекари.

Investor.bg припомня, че от няколко години има онлайн връзка между касовите апарати и НАП, но между 30% и 70% от оборотите на търговските обекти не се отчитат и не стигат до данъчната агенция.

Причината е, че действащите в момента изисквания задължават търговците да подават отчети веднъж дневно, без да е ясно дали всяка продадена стока или услуга е отчетена. Новите правила предвиждат всяка касова бележка да се отчита пред НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
inv04
преди 6 години
Ставките на троловете очевидно са намалени. Абсолютно *** коментари."Браво на Горанов, браво на Менда. Бурни, нестихващи овации"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Зорлем ни бутат към сивия сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Оня ден сменяхме пак принудително касови апарати! Няма ли да има оставки заради този гаф? Или няма гаф - тече перманентно изнудване на добросъвестните от некадърните и крадливите!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
das
преди 6 години
Браво, добре е Горанов да затегне мерките и да се следи изкъсо дейността с ДДС-то. Още повече, че при нас е едно от най-високите ДДС-та и то без да имаме преференциални ставки за храни и лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още