IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unilever навлиза на българския сладоледен пазар

Компанията придобива марките сладолед на „Дарко”, дистрибуторската мрежа и производствения отдел

14:24 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Uniliver оперира и на румунския пазар на сладолед с марката Algida от 2009 г.&nbsp;<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Uniliver оперира и на румунския пазар на сладолед с марката Algida от 2009 г. Снимка: sxc.hu

Поделението на компанията за бързооборотни стоки Unilever за Централна и Южна Европа купи марките сладолед на „Дарко”, дистрибуторската мрежа (продажби) и производствения отдел от досегашния собственик - Balkan Accession Fund, съобщи компанията.

„Дарко” е втората по големина компания за сладолед в България, която продава известни марки  като Eskimo, Casablanca, Weekend, Magic Ice, Free, Belinda, Alaska и Milka в категориите импулсни и семейни сладоледи. С придобиването на „Дарко” „Юниливър Централна и Южна Европа“ ще навлезе на пазара на сладолед в България.

"Дарко е ценна придобивка за нас, тъй като притежава добре познати марки и утвърдени позиции на пазара. Ние ще използваме силата на текущите бизнес активности и глобалната лидерска позиция на Юниливър в тази категория за по-нататъшното консолидиране на позициите ни в региона на Балканите”, твърди председателят на Юниливър за Централна и Южна Европа Марк Дезенфанс, цитиран в прессъобщението. 

Приходите от продажби на „Дарко” през 2010 г. възлизат на 7 млн. евро (13,8 млн. лева). Като част от споразумението, близо 80 служители ще преминат към Uniliver. 

„Дарко” ще запази съществуващите си производствен персонал и складови съоръжения и ще произвежда сладоледените марки на „Дарко” за българския пазар. Споразумението подлежи на одобрение от българските регулаторните органи за защита на конкуренцията.

Unilever е един от водещите световни доставчици на бързооборотни стоки с активна дейност в повече от 100 страни и продажби в над 180 държави. Портфолиото на компанията включва 12 марки на стойност 1 млрд. евро всяка, сред които Knorr, Dove, Lipton, Becel/Flora, Blue Band/Rama/Country Crock, Wall’s/OLA/Langnese, Hellmann’s, Calvé, Unox, Pond’s, Lux, Axe/Lynx, Sunsilk, Vaseline, Rexona/Sure, Omo, Surf, Cif, Signal и Glorix/Domestos. Компанията има близо 167 000 служители и реализира годишни печалби на стойност 44,3 млрд. евро през 2010 г. 

“Дарко” е български производител на сладоледи, сладоледени торти и други десерти, започнал дейността си през 1991 г. Централният офис и производственото предприятие на фирмата са разположени в София. През 2005 г. регионалният фонд за дялово инвестиране с капитал от 110 млн. евро Balkan Accession Fund придоби сладоледената компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още