IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В управляващата коалиция назрява напрежение заради избора на нов управител на БНБ

Началникът на кабинета прекрачи своите правомощия и изрече клевети по адрес на Любомир Каримански, твърди Слави Трифонов

09:42 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Процедурата по избор на управител на Българската народна банка (БНБ) все повече нагнетява напрежението в управляващата коалиция.

Вчера в предаването „120 минути“ по bTV говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че още две партии от коалиционните партньори подкрепят кандидатурата на Андрей Гюров (който е кандидатът на „Продължаваме промяната“, ПП). В друго телевизионно интервю председателят на парламента Никола Минчев също заяви, че по-скоро Андрей Гюров е кандидатът на коалицията. 

В среднощен пост във Facebook пък лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) - Слави Трифонов, коментира кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански, номинация на ИТН, за управител на Българската народна банка. „Управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати. Началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански", написа още Трифонов.

Към думите му се присъедини с видео и самият Каримански, който също каза, че срещу него има опити за клевети. „Недопустимо е от страна на правителството да се меси в институция със 140-годишна история, както и е недопустимо да се казва на НС кой е точният кандидат. Към настоящия момент на мен не ми е ясно някой да е упълномощаван да говори от името на коалицията. Не ми е известно също така да е имало среща, на която съответните коалиционни партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит", заяви Любомир Каримански.

Припомняме, че миналата седмица двамата кандидати за поста бяха изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

За съжаление, нито един от предложените кандидати не успя да разсее съмненията около компетентността си за длъжността. 

Така или иначе големият дебат за поста ще бъде в пленарната зала идните седмици.

Експерти от сектора се надяват, че настоящата процедура ще се провали именно при гласуването на кандидатурите в пленарната зала. Според процедурните правила, ако никой от двамата не успее да събере повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати, процедурата трябва да бъде прекратена и да започне нова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още