IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАП откри над 4500 нарушения при договори, сключени от Здравната каса*

Сред най-честите нередности са доплащане за медицински дейности, както и неправомерно искани потребителски такси

12:35 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 4500 нарушения е констатирала Върховната административна прокуратура (ВАП) при проверка на договори за оказване на медицинска и дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

Проверката е реализирана на територията на цялата страна.  Инспектирани са договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Касата. 

Общият брой на извършените проверки е 1 745 бр. Те са били извършени от служители на РЗОК и НЗОК. Констатиран са били 4 537 бр. нарушения. Сред най-честите нередности са доплащане за медицински дейности, както и неправомерно искани потребителски такси.

Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са били констатирани в 12 области на страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

След констатиране на нарушенията са наложени санкции в общ размер от 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора".

Предприети са били и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705 лв. 

Здравната каса контролира непрекъснато договорите*, съобщиха от фонда, след като от Върховна административна прокуратура обявиха, че са направили проверки и са открили хиляди нарушения на изпълненията по договорите с Касата. 

"Съгласно Закона за здравното осигуряване НЗОК, в т.ч. - районните здравноосигурителни каси, осъществява непрекъснат контрол по изпълнение на договорите за оказване на медицинска и/или дентална помощ, както и по спазване на правата на здравноосигурените", посочват от здравния фонд.

След инспекцията от Върховната административна прокуратура (ВАП) управителят на Здравната каса е назначил проверка за периода 1 юли 2019 - 10 август 2019 г. Докладът с резултатите е предоставен на ВАП.

* Допълнена към 17.10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още