IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС: Доган не е в конфликт на интереси за хонорара си по проекта „Цанков камък“

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок

18:14 | 18.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
ВАС: Доган не е в конфликт на интереси за хонорара си по проекта „Цанков камък“

Върховният административен съд (ВАС) в тричленен състав реши, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси с получаването на хонорар по проекта „Цанков Камък". Това съобщиха от съда, предаде БТА.

Председателят на съдебния състав е дал заключение с „особено мнение“.

През март стана обществено известно, че лидерът на ДПС е получил 1,5 млн. лева като консултант по четири крупни енергийни проекта – основно хидровъзел „Цанков камък", „Доспат", каскада „Горна Арда" (чието строителство още не е започнало) и язовир „Тунджа".

По време на заседанието на ВАС по въпроса на 23 септември адвокатът на Ахмед Доган заяви, че лидерът на ДПС е взел над 1,5 млн. лв. хонорар за маркетингово проучване. Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и „Институт по строителство и минно дело“ АД чрез „Минстрой холдинг”.

Пред съда адвокатът поддържаше тезата, че за маркетингово проучване не са необходими специализирани знания по минно дело и хидрология, каквито твърдения по-рано изказваха представители на ръководството на ДПС.

В мотивите на ВАС за днешното решение се казва, че тричленният състав на съда не приема становището в доклада на парламентарната Комисия за наличие на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Доган, предвид факта, че договорите за поръчка са сключени преди влизане в сила на закона. Така задължението за деклариране е датата на сключването им.

От друга страна липсват доказателства Доган, в качеството му на народен представител, да е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на „Институт по строителство и минно дело“ АД, се посочва още в мотивите за решението.

Според съда обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси.

Затова не може да се отнеме в полза на държавата равностойността на получената от Доган материална облага, смята съдът.

В „особеното си мнение“ съдията-докладчик Марина Михайлова е записала, че не споделя становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение Доган.

Според нея в конкретния случай при липса на специална компетентност от страна на Ахмед Доган в областта на възложените му задачи и предвид факта, че той е възложил изпълнението на договорите на трети лица, се стига до извод, че възложените му действия са направени с оглед на личността му като народен представител и председател на партията ДПС.

Двете страни по договора - търговското дружество, възложило изпълнението на договорите и заплатило договореното в тях възнаграждение и Ахмед Доган, още към момента на сключването им са знаели за невъзможността за лично изпълнение от страна на лидера на ДПС на възложените му задачи и с оглед на това предметът на договорите прикрива други отношения между страните, посочва Михайлова.

Според нея става дума именно за „прикрити договори“, които не се изнасят пред обществеността, но страните желаят тяхното действие. Налице е реално получаване на облага по смисъла на закона за конфликт на интереси, пише в мотивите си Михайлова.

Мнението на съдия Михайлова е, че на Ахмед Доган следва да бъде наложена глоба от 3000 лева и да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лева, след приспадане на платените данъци.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Не си прав. Съдиите са длъжни да осъждат както пише в закона, и да се съобразяват с основния принцип на правото: Nulla poena sine lege. Тоест, не можеш да бъдеш осъден за нещо, което не е било престъпление когато си го извършвал.А че трябва да може да се осъди Доган е ясно, ама трябват до-ка-за-тел-ства ... иначе е Народния съд и обратно към тъмното ни минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
mos70
преди 13 години
Интересно ми е: колко са гушнали въпросните съдии? 30, 50...100 хилядарки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Ха да видим сега в правова държава ли сме или в *** вилает!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
mirin
преди 13 години
"Според съда обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че е налице конфликт на интереси.Затова не може да се отнеме в полза на държавата равностойността на получената от Доган материална облага, смята съдът."????????????????????????????????????????????????????????? УМОПОМРАЧИТЕЛНО ИЗКАЗВАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГАВРА СЪС ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ. ГАВРА И ТО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ КОРУМПИРАН, МАФИОТИЗИРАН СЪД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЪДИЙТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ТЕЖКО НИ НА ВСИЧКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още