Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Видеоконтрол за „Монтюпе“ и ТЕЦ-Русе заради мръсен въздух нареди МОСВ

Екоминистърът възложи въвеждане на видеонаблюдение на предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе

Видеоконтрол за „Монтюпе“ и ТЕЦ-Русе заради мръсен въздух нареди МОСВ

Снимка: Bartek Sadowski /Bloomberg

Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това възложи министърът на околната среда и водите, след като получи доклад относно извършените проверки и предложения за предприемане на конкретни действия. 

Зам.-министрите на ведомството извършиха проверки и срещи с местната власт на място в Русе на 16 септември 2020 г. по заповед на министъра. Самите проверки бяха наредени след протест на жителите на Русе заради замърсяване на въздуха.

Видеонаблюдението трябва да обхване „Монтюпе“, ТЕЦ-Русе и други оператори, потенциални замърсители, по преценка на зам.-министрите, посочват от екоминистерството. 

Още по темата

Въз основа на получения от зам.-министрите доклад от проверката и срещите в Русе министър Димитров възложи да се изготви график с конкретни действия, заложени срокове за изпълнение и финансова обезпеченост на мерките.

В доклада се предлагат организиране и провеждане на комплексни проверки по компоненти и фактори на околната среда, включително по изпълнение на изискванията на комплексните разрешителни на операторите във всички 17 предприятия, които са потенциални източници на интензивно миришещи вещества. Предвижда се стартиране на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с установени технически възможности на инсталациите за генериране на неорганизирани емисии.

По отношение на дейността на РИОСВ-Русе ще се търси възможност за въвеждане на удължено работно време, дежурства в почивни/празнични дни, извършване на извънредни проверки в извънработно време (през нощта), включително и в почивни/празнични дни, осигуряване на допълнителна юридическа и техническа експертиза при обследване на съществуващите и новоизградените вентилационни системи в производствените помещения на „Монтюпе“ ЕООД и други инсталации.

Предлагат се и мерки за засилена мониторингова дейност. Възобновена е работата на позиционираната в Източна индустриална зона на Русе мобилна автоматична станция.

Направена е препоръка към Областния управител на Русе за иницииране на проверки на предприятията с участието на всички институции с правомощия по темата за осигуряване на здравословна работна среда.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Планират най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа у нас