IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Оставката на Петкова е прибързана

Финансовият министър настоява да не се подписва Националният рамков договор, преди да се видят текущите задължения на НЗОК

13:36 | 23.02.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е прибързана, не намирам аргументи за нея, но не съм и запознат с детайли. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Малко след това стана ясно, че оставката ще бъде обсъдена на коалиционен съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел. Информацията съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и посочи, че е разговарял с министър-председателя.

Относно сделката за активите на ЧЕЗ Горанов коментира, че Министерството на финансите не е компетентният орган по казуса. Това е сделка между частни субекти, която трябва да бъде анализирана от регулаторите - в случая КЗК и КЕВР, те трябва да си свършат работата, обясни Горанов. „Ако има работещи институции, е без значение кое на кого, ако не е в нарушение на конкуренцията“ коментира той продажбата на електроразпределителното дружество.

Министърът подчерта, че държавата не може да регулира частни отношения и е направила своя избор какъв тип икономика да води. 

„Не съм сигурен, че държавата или едно предприятие, ръководено от нея, ще се справи по-добре от частната инициатива, която обаче трябва да бъде регулирана в рамките на закона и правилата“, смята Горанов.

Позицията на Волен Сидеров за сделката той определи като позиция на партия "Атака". Има концептуален спор за ролята на държавата в икономиката и трябва ли да купуваме търговски дружества от пазара, моят отговор е "не", обясни финансовият министър.

„Да национализираме и другите компании, защо ги продадохме преди години, смятам, че трябва да има работещи регулатори, а частната собственост управлява по-добре от държавата“, добави той.

Финансовият министър се изказа и по повод предстоящото подписване на Националния рамков договор (НРД).

„Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК, не бива да поемаме ангажименти за 2018 г., които не са в съответствие с рамката на бюджета“, коментира в кулоарите на парламента Владислав Горанов. Според него не трябва да се бърза с подписването на Националния рамков договор, преди да се знае каква е договорната му основа.

„Затова вчера написах писмо, с което поисках Касата да си уточни сметките и да си въведе коректните принципи за водене на отчетност“, обясни министърът. Той е категоричен, че не се налага актуализация на бюджета й при положение, че има 400 млн. лв. повече, а просто Надзорът трябва да види на кого какво дължи и какво да разплаща с този 3,860 млрд. лв ресурс, поиска Горанов.

„Ако приемем, че Надзорният съвет, управителят на НЗОК Камен Плочев, здравният министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят, примерно, около 400 млн. лв. при наличие на 7 млн. лв. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са били много повече, те са били в заблуждение какъв ресурс следва да разпределят в новия рамков договор“, обясни той. Затова по думите му НЗОК трябва да си оправи статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"Борисов: Оставката на енергийния министър Петкова ще бъде приета*Почтеното, правилното и това я посъветвах, да отиде в парламента и да подаде оставка, заяви премиерът"Горанов, последно? Да не си пуснеш и ти "прибързано" молбата за напускане...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Чез не е частна фирма бе, *** :) иначе оставката на цялото правителство даже е закъсняла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
s3
преди 6 години
Оставката на Теменужка е мого прибързана, както самия министър Горанов казва, няма никакви причини за подобна оставка. Държавата ни върви по пътя на прехода и реформите, нормално е една частна фирма да купи друга, не би трябвало това да е проблем. Добре е да се помисли и да не се приема оставката, такак както не се прие оставката и на Делян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още