IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета фирма с пари по схемата 60/40 е от туристическия сектор

Групата „Шишеджам“ е сред най-големите получатели на помощ по мярката за запазване на заетостта

13:53 | 22.04.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eve Edelheit /Bloomberg</em></p>

Снимка: Eve Edelheit /Bloomberg

Всяка трета фирма, която е получила държавна помощ по схемата 60/40 за запазване на заетостта до вчера, е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството и туризма. Това се вижда от публикувания от Националния осигурителен институт (НОИ) списък на одобрените тази седмица работодатели, които са компенсирани, за да запазят работните места във фирмите си.

Списъкът на одобрените работодатели, които са получили компенсациите вчера, включва  общо 210.

До вчера одобрените работодатели, които ще получат държавната подкрепа, са общо 715. Според данните над 37% от одобрените досега работодатели са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. 

Сред получателите са и редица туристически фирми, както и хотели и курорти. Черноморският курорт "Албена" получава за 158 свои служители малко над 105 хил. лева. Сред получателите са също "Гранд хотел Варна", хотел "Банкя палас", „Боровец хилс“,  балнеологичният център - "Камена".

От публикувания списък на одобрените работодатели става ясно, че най-много средства -малко над 192 000 лева, получава заводът за домакинско стъкло "Паша бахче" - България, който е дъщерно дружество на "Шишеджам". Средствата са за три месеца за запазване на заетостта на 1120 души.

Групата „Шишеджам“ се очертава като един от най-големите получатели на помощ по схемата.

Заводът на групата за обработено стъкло "Тракия глаз" - България получава близо 94 000 лева за 440 души.

В първия транш на плащанията миналата седмица беше включен и третият завод "Шишеджам аутомотив". Предприятието ще подпомогне близо 2000 работници с компенсации от около 350 000 лева.

Сред одобрените е и заводът за кабелни инсталации в автомобилите АТЕС в Сливен, който ще получи малко над 103 000 лева за 539 работници, показва още списъкът на НОИ.

Основният ресурс по мярката "60/40" се насочва към "най-коректните към държавата работодатели" и едва след това ще се мисли за всички останали. Това каза днес социалният министър Деница Сачева в отговор на критиките срещу прилаганата схема за запазване на заетостта.

На брифинг вчера с участието на премиера и финансовия министър стана ясно, че десетки фирми са представили невярна информация, за да искат подкрепата. По повод информацията, че ФК "Лудогорец" е кандидатствал по мярката 60/40, финансовият министър Владислав Горанов посочи, че според него футболни клубове не трябва да кандидатстват по тази схема за държавна помощ, насочена към работника.

Одобренатга от правителството мярка 60/40 в подкрепа на работните места предвижда размерът на изплащаните компенсации да бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Така в рамките на три месеца държавата ще плаща за заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради извънредното положение.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1,5 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
А всяка първа фирма в туристическия сектор е на "наши" хора. Толкоз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
После да не се измисли след шестия месец като се съкратят работниците и се регистрират в бюрото по труда да им се приспаднат тези три месеца за които е плащала държавата.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
После да не се измисли след шестия месец като се съкратят работниците и се регистрират в бюрото по труда да им се приспаднат тези три месеца за които е плащала държавата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още