IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко кметство ще има своя бюджетна рамка

За това се разбраха управляващи и кметове на кметства

15:53 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха на среща в Министерския съвет представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България и на управляващите. Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде БТА.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви пред журналисти, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези теми, около които са се обединили днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет. 

"Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи и политическа", коментира Горанов.

Министърът посочи, че парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече, като около 120 млн. са в частта, която зависи от местните общности.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че с промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията кметът на кметство вече ще може да участва в контрола при изпълнение на обекти, възложени от общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още