Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законът „Симеонов” за шума в курортите бе подкрепен от две комисии в НС

Предлага се санкциите за шума да се увеличат двойно, а контролът на обектите да се извършва само от МВР

Законът „Симеонов” за шума в курортите бе подкрепен от две комисии в НС

Снимка: Pixabay

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри на първо четене на днешното си заседание законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, внесен от Министерски съвет и изготвен от вицепремиера Валери Симеонов. Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени, съобщават от пресцентъра на НФСБ. 

Законопроектът предвижда забрана за шум от заведенията в курортите и в жилищните квартали за времето между 23 часа и 8 часа, както и между 14 и 16 часа. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР.

Увеличават се двойно и санкциите. Според вицепремиера досегашните глоби от по 100-200 лева нямат ефект.

Законопроектът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът се затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни. 

Още по темата

В отговор на журналистически въпрос дали промените ще попречат на сезона, ако бъдат приети сега вицепремиерът Валери Симеонов отговори: „Законът и в момента действа. В по-голямата си част новият законопроект променя само механизма на контрол и превъзлага, прехвърля функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи. И на второ място – увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя. И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва - да заповяда в Слънчев бряг“.

Като контрареакция на закона “Симеонов“ вчера министърът на туризма Николина Ангелкова предложи националните курорти да бъдат изключени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не мога да разбера какви са тия глоби във фиксирани суми?! За процент от оборота не са ли чували?

Още от Икономика и политика
Главният прокурор поиска съставяне на инструкция как се разследват адвокати