Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангелкова предлага националните курорти да бъдат изключени от закона за шума

Ако в даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм, да може да се обособят различни зони, предлага министърът

Ангелкова предлага националните курорти да бъдат изключени от закона за шума

Снимка: БТА

гледано: 2994   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Министерството на туризма (МТ) предлага националните курорти да бъдат изключени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Идеята е Консултативният съвет по въпросите на туризма да определи, при наличие на обществен интерес, дали даден национален курорт да се раздели на зони за забавление и за семеен отдих. 

Още по темата

Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка. Ангелкова уточни, че това са предложения за промени в Закона за туризма, които ще рефлектират и в закона за шума, който вече е в парламентарната икономическа комисия.

Предвижда се, ако на територията на даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм - семеен, парти, СПА - да може да се обособят различни зони на територията на курорта, където това да се случва.

По думите на Ангелкова така, когато се прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. “Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран”, обясни тя.

Специален софтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене ще улеснява бизнеса. Целта е максимално да се електронизират услугите на министерството и да отпадне необходимостта от хартиен носител, поясни министърът.

Очаква се до края на годината да влязат в сила и промените в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, с които също се облекчава работата на бизнеса с отпадането на изискването за 19 документа в отделните режими.

Ангелкова се надява през следващия летен сезон да може да се въведе пилотно системата ЕСТИ, с която се свързват регистрите на местата за наставяне с тези на НАП и МВР по защитени канали и която буксува заради непрестанни обжалвания пред КЗК.

По отношение на летния сезон Ангелкова каза, че очаква ръст от 5-6% в броя на българските туристи по Черноморието спрямо миналата година. По думите й около 44% от българите планират това лято да почиват, като между 1,6 и 1,9 млн. ще изберат почивка на българското Черноморие.

Според министъра добре вървят туристически записвания за лятото от Германия, Полша, Чехия, Израел, Великобритания. За летния сезон ръстът на чуждите туристи се предвижда да е 5-7% и толкова се очаква да бъде и общият растеж за годината.

Като ръст на туристите се очаква отново лидер да бъде германският пазар, където за последните две години има ръст от около 46%. Ръстовете от чешкия пазар са 15-20%, за Полша – 47%, Израел – 22%, а Великобритания – 24%.

Това означава, че България е с много добро позициониране на всички пазари в топ 15 като туристическа дестинация, обобщи Ангелкова. По дуумите й предпочитанията на туристите това лято са към почивки в хотели с 4 и 5 звезди, които за юни и септември вече са пълни на 90 процента, а за юли и август са изцяло заети. Това практически блокира продаването на туристическия ни продукт по отношение на хотелите с 4 и 5 звезди заради недостига на такава база, което изисква допълнителни инвестиции за повишаването на категорията й, коментира Ангелкова.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
khao до: Sakamano
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хазартните оператори плащат данък и той не е нисък, при това данъкът е върху оборота
---
не баш... циритай ми закона, ако обичаш :) колко му е ДДС-то на хазарта ?
Данъка върху обората при кой вид хазарт е? и после искам да те попитам от тоя вид хазарт колко има в България и колко се движи от държави като Малта и Гибралтар
2
 
0
 
7
преди 7 месеца
Хазартните оператори плащат данък и той не е нисък, при това данъкът е върху оборота, а не върху печалбата, което значи, че на практика го плащат потребителите. В случая говорех не за данъка, а за облекчаване на лицензионния режим. Под легaлизaция на наркотиците имах предвид всички, включително хероина. Да се продават с лиценз подобен на този за цигарите и алкохола. Не бих възразил срещу малко по-ниски акцизи.
0
 
1
 
6
khao до: Sakamano
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
колко по либерален закон за хазарта искаш ? нито плащат данъци, а във всеки квартал по 5 игрални зали ... може би да почнем да продаваме билетите за *** по аптеките и болниците ? кво разбираш подлегализация на наркотиците, да легализираме херото и шмъркането ли ... не е добра идея?
7
 
1
 
5
преди 7 месеца
Всеки го знае, но никой не смее да го каже. По-либерален закон за хазарта, легaлизaция на пpocтитуцията, легaлизaция на наркотиците. След това може да спрат да ни се мъкнат само "All Inclusive" туристи, а и курортите да заработят целогодишно.
0
 
21
 
4
преди 7 месеца
Аз предлагам да изключим със закон Ангелкова за да не заема никаква държавна служба повече. Проста герберска кр*ва.
Шумът извън определени норми няма нищо общо с туризма или почивката. Даже е доказано вреден за слуховата и нервната система на всички хора. Тези регулации са създадени за да предпазват и клиентите и работещите в такива заведения.
Тая на снимката лобира за чужди бизнес интереси и въобще не й пука за хората.

Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа