Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законът за розата ще унищожи малките производители, твърди депутат от БСП

Проектът е репресивен, заяви Веска Ненчева

Законът за розата ще унищожи малките производители, твърди депутат от БСП

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвяният Закон за маслодайната роза е репресивен и ще унищожи малките производители, заяви пред БНР Веска Ненчева, депутат от БСП.

Проектът на агроминистерството е публикуван за обществено обсъждане. Там се предвижда изкупуването на розов цвят да става само с  писмен договор и в публичен електронен регистър да бъдат вписани производителите, преработвателите и дестилериите. 

Още по темата


Веска Ненчева съобщи, че проектът е обсъден на среща в Карлово с участието на малки и големи производители и преработватели. Имало е конкретни коментари и предложения по закона.

„Есенцията на срещата е, че законът по-скоро е репресивен, отколкото помагащ на производителите.  Защото той с нищо не помага нито на малкия розопроизводител, нито на големия“, твърди народният представител.

Тя посочи, че в Розовата долина има както хора с основен бизнес рози, така и семейства, които допълват доходите си с отглеждането на декар и половина – два. Според Веска Ненчева обвиненията към малките, че не декларират доходи, създават конфликт между тях и големите производители.

Държавата няма представа и ясна философия, тотално ще унищожи малкия розопроизводител, твърди депутатът.

Според нея младите семейства, ако продължава неглижирането на техния труд, ще се откажат от розопроизводството и ще тръгнат към Терминал 2.

„Всички сме на една фронтова линия – защитата на българския продукт розово масло. Не би трябвало да има противоборство и ако го има, трябва да бъде потушено с държавна политика чрез този закон. Да се изясни дали (държавата) ще подкрепи този семеен бизнес или тотално ще го унищожи“, заяви депутатът.

Как ще се развива земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в Общата селскостопанска политика (ОСП)? Какви са възможностите за дигитализация в сектора? Разберете на 9 ноември по време на събитието „Клуб Инвестор – Агробизнес.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември