IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проектът за достъп до тракийското културното наследство в Казанлък

Атракционът в Долината на тракийските царе ще се финансира от ОП Региони в растеж чрез Европейския фонд за регионално развитие и Фонда за устойчиви градове

21:06 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: ОБщина Казанлък</em></p>

Илюстрация: ОБщина Казанлък

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ одобри проектно предложение за атракциона „Светът на траките“ с бенефициент Община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината.

Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е за „Развитие на туристически атракции“ по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.

Основната цел на „Светът на траките“ е развитието на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък.

Необходимото условие за това е създаването на интегриран туристически продукт, който обединява тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното наследство с „национално“ значение, част от сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ и Казанлъшка тракийска гробница - обект на културното наследство със „световно“ значение под егидата на ЮНЕСКО.

Тракийските гробници притежават значителна историческа и естетическа стойност поотделно, но единствено цялостно представени може да бъде разгърнат техният пълен потенциал на културно-туристическа атракция за най-пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.

Проектът „Светът на траките“ включва възстановяване и опазване на паметник на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша”, с категория „национално“ значение за бъдещите поколения, изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп за посетители до тракийското културното наследство в Долината на тракийските царе.

Проектът предвижда и изграждане на многофункционален туристически комплекс - „портал“ за посещение на цялата Долина и древните гробници, разположени в нея.

Проектът е с продължителност 24 месеца. Той е на стойност над 8,657 млн. лева.

Одобреното финансиране от ОП Региони в растеж чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 6,735 млн. лева – безвъзмездна финансова помощ.

Финансирането чрез финансов инструмент беше осигурено още през август тази година и е в размер на 1,921 млн. лева от Фонд за устойчиви градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още