IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще договаря еднократна авансова субсидия с болниците

Целта е лечебните заведения да не натрупват просрочени задължения

17:06 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) може да договори еднократна авансова субсидия с лечебни заведения за срока на договора, но не повече от една четвърт от усвоените за 2017 г. средства от субсидии по Методиката за субсидиране на лечебни заведения през 2017 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол, предава БТА. 

Промяната е заложена в проект на Методика за субсидиране на лечебните заведение.

Ананиев посочи, че Министерството на здравеопазването си поставя за цел да администрира ясно и прозрачно утвърдените разходи по бюджета си за 2018 г., така че да не допуска селективно субсидиране на отделни лечебни заведения.

Сроковете за финансиране на лечебните заведения са посочени в общата част на методиката, като след представяне на отчет и извършване на проверки и евентуални корекции министерството ще заплаща отчетената по реда на Методиката и одобрена дейност до края на месеца, следващ отчетния.

Това е практика, която е съобразена и с изискването на Търговския закон, според което лечебните заведения - търговски дружества, да договорят срок за изпълнение на парично задължение не повече от 60 дни, допълни Ананиев. По думите му в рамките на този период, след получаване на субсидията, лечебните заведения следва да се разплатят с доставчиците, за да не натрупват просрочени задължения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още