IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Райчев: Меком АД няма конкуренция в износа

Компанията предвижда оборотът от продажби да достигне размер от 150 млн. лв. в следващите три години

11:26 | 08.01.08 г.
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив
Стефан Райчев. Снимка: Личен архив
В средата на декември Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично предлагане на месокомбината Меком АД-Силистра. Със Стефан Райчев, президент и мажоритарен собственик на дружеството, разговаряме за компанията, нейните планове и перспективи за развитие.

Какви са продажбите и печалбите на компанията за последните пет години?

Приходите от продажби на Меком АД на консолидирана основа възлизат на 18,23 млн. лв. през 2002 г., 21,74 млн. лв. през 2003 г., 26,73 млн. лв. през 2004 г., 35,44 млн. лв. през 2005 г. и 53,48 млн. лв. през 2006 г. Печалбата е съответно 433 хил. лв. за 2002 г., 659 хил. лв. за 2003 г., 967 хил. лв. за 2004 г., 1,86 млн. лв. за 2005 г. и 2,45 млн. лв. за 2006 г.

Какъв е делът на износа ви?

През различните години се запазват стабилните позиции на Меком АД на международните пазари. В процентно отношение приходите от износ са 62% от общите приходи за 2002 г., 64% за 2003 г., 65% за 2004 г., 67% за 2005 г. и 68% за 2006 г.

Като експортно ориентирана фирма нямаме конкуренция поне до момента. В експорта на агнета, ярета и овце заемаме пазарен дял над 60%, при щраусовото месо делът ни е 100 %, при износa на биволи и телета имаме пазарен дял от над 80%, при заешкото месо - над 90%, при колбасите и деликатесите - също над 90%.

Пазарният дял на износа на различните видове стоки е твърде висок, сравнен с другите фирми в България. Но не забравяйте, че ние сме на този пазар вече 14-15 години. Меком има изградени традиции, контакти, имидж пред доста международни фирми от Европейския съюз.

На вътрешния пазар сме силни в деликатесния сектор на колбасите. За различните колбаси и деликатеси над средните цени имаме и пазарен дял над 15% в България, като този дял ще продължава чувствително да расте. Затова ще разширим мощностите си в този сектор.

Меком АД - Силистра е единственото предприятие в България, което е категория „А”, т.е. в момента само Меком има право да изнася деликатеси в страните от ЕС с перфектна система за проследяемост по веригата стопанин - живо животно – кланица – месопреработка – краен продукт.

Колко дка собствени земеделски площи имате?

Обработваме около 25 000 дка на територията на област Силистра.

Каква част от месото произвеждате в собствени ферми?

Меком разполага със собствен свинекомплекс, в който отглеждаме 40 000 угоени свине с 2 000 до 2 100 свине-майки. Това прави годишно около 4 200 тона свинско месо.

За производството на различните видове асортименти Меком ползва около 5500 тона свинско месо, разликата от 1 300 тона свинско месо компанията купува от други свинекомплекси, частни стопани, ползваме и внос от Европейския съюз.

Меком разполага с модерни ферми за отглеждане на овце, агнета, кози, ярета с капацитет около 38 000 – 42 000 угоени животни.

Тези животни се обработват в собствените кланици на фирмата, което в месо прави около 1 400 тона, което основно се изнася за страните от Европейския съюз. Годишно Меком изнася около 3 900 тона агнешко, ярешко и овче месо. Останалите количества, освен собственото производство, купувамe от цяла България, където имаме изградена мрежа от изкупвателни депа и пунктове.

Една малка част от живите животни се купуват на същия принцип от Румъния.

Меком разполага с модерни ферми за отглеждане на биволи с капацитет 300 майки и с възможност за отглеждане и угояване на 1 500 – 2 000 животни за клане.

Биволското месо, с което произвеждаме някои деликатеси за износ в Европейския съюз и вътрешния пазар, се добива от нашите ферми, а останалото количество като живи животни и месо се внася от Румъния и Италия. Около 35% от това месо е наше собствено производство, идеята е до 3 години биволиците-майки да станат около 1 000 и естествено този процес ще стигне 60-70% собствено биволско месо.

Месото от щрауси и зайци, което се изнася единствено от Меком, се добива от животни, изкупувани от България и Румъния.

Къде са големите резерви за увеличаване на продажбите и рентабилността ви и какви очаквате да са продажбите ви в следващите 3 години?

Големите резерви на Меком са в това, че има експортни лицензи за всички видове меса, колбаси и деликатеси за Европейския съюз. Компанията има лицензи за експорт на всички свои кланични линии - свине, биволи, телета, щрауси, зайци, коне.

След влизането на България в Европейския съюз бизнесът за нас стана още по-благоприятен, защото Меком е на този пазар още от 1993 г. и с доста от водещите фирми в големите Европейски държави сме работили през този период.

Не на последно място ще спомена и Румъния, защото в периметър от 150 км от град Силистра живеят около 10 млн. човека. Това ни дава възможност да бъдем доста мобилни на техния пазар и още през 2007 г. увеличихме доста износа на колбаси, деликатеси, заешко месо, агнешко месо в различните вериги на Румъния.

Няма да крия, че рентабилността, която получаваме от продуктите, които са за износ, е доста по-висока, отколкото на вътрешния пазар.

В следващите три години оборотите от продажби очакваме да стигнат около 145 – 150 млн. лева.

На кое място сте по оборот в сектора на месопреработката и месопроизводството?

Ако говорим за износ и в двата сектора нямаме никаква конкуренция до този момент. За вътрешния пазар на месопроизводството и месодобива също мисля, че няма фирма в България с такива обеми. За производството на колбаси и деликатеси смятам, че сме в първата тройка.

Може ли да се уточни вече цената на акция в публичното предлагане, както и датата?

Все още не е определена цената на минималната емисионна цена, на която ще се предложат 10,68 млн. новоиздадени акции. В потвърдения проспект е записана минимална цена от 2,2 лв. Не е определена и датата на предлагането.   

Имате основен капитал от 54 млн. лв. Как е формиран, каква част е от дялови вноски, каква част от капитализирана печалба и каква - от оценки на вещи лица?

От дялови вноски са формирани 15,89 млн. лв., от капитализирана печалба - 104 хил.лв., от оценки на вещи лица - 37,42 млн. лв.

Как влияе проблемът с рекордните цени на зърнените и фуражни култури и кризата в животновъдството върху Меком, с две думи високите цени на месото намаляват ли потреблението на месни продукти?

Проблемът с високите цени на зърнените култури не е национален, тази и следващите години той ще е световен.

Но при една пазарна цена, която се получава вече в цяла Европа и останалия свят, няма нищо обезпокояващо, нормално е цените на месата и другите производства да скочат с 15–20%. Поне до момента ние не усещаме, че потреблението е паднало в България, а за износа ни това не може да се отрази по никакъв начин.

Всяка година предвиждаме минимум 5-10% по-висока рентабилност, когато стоката е за износ.

Притежавате хотели в Силистра и Златни пясъци, каква е мисията им в структурата на Меком АД?

Имах един случай от преди 4-5 години, когато собственикът на една много голяма италианска фирма от нашия бранш, но с оборот около 3 млрд. евро годишно, посети Меком и подписахме съответно договор за износ. Когато го настаних в най-хубавия апартамент в хотел Златна Добруджа след 15 минути се наложи да пътувам за Варна, за да бъде настанен в нормален хотел. Тогава взех решение, че Силистра заслужава да има хубав хотел и това е петзвездният хотел „Дръстър” на брега на Дунав.

Не съжалявам, защото се оказа доста добра инвестиция. Една новина, която се случи на 20 декември 2007 г. - вече към комплекс Дръстър имаме и собствено пристанище за туристически кораби и яхти. В пристанището в продължение на 2 години са инвестирани около 2 млн. лв.

Относно Златни пясъци, в момента бившият хотел „Синигер“ вече е съборен и на негово място ще бъде издигнат жилищно-търговски комплекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още