Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

В. Боянов: Потенциалът на блокчейн отива много отвъд криптовалутите

Благодарение на блокчейн в бъдеще може да има нов тип компании без мениджмънт, смята създателят на първата в България магистърска програма по блокчейн

В. Боянов: Потенциалът на блокчейн отива много отвъд криптовалутите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Веселин Боянов има МВА диплома от Бизнес училището към Университета в Едибнург. Бил е част от управлението на редица изтъкнати български и международни компании. Участва в множество малки и средни проекти с частни капиталови инвестиции.

Веселин Боянов има сериозни познания и опит в областта на бизнес развитието, стратегическото управление, бизнес анализа и анализа на бизнес процесите. Той е и създател на първата в България магистърска програма по блокчейн.

- Г-н Боянов, най-общо казано, какво представлява блокчейн?

- Това е отворена и напълно прозрачна технология, в основата на която е децентрализираното въвеждане на данни (блокове). Системата е разпределена между много участници и при този процес всяка промяна на данните се отразява при всички тях. Именно това я прави и много по-сигурна и надеждна в сравнение с всякакви алтернативни технологии.

На блокчейн са базирани биткойн и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях и е напълно възможно технологията да ги надживее. С нея могат например да се управляват активи, компании, да се проследяват стоки, да се въвеждат правила за функциониране на цели общности.

- Как тази технология би променила начина ни на живот, както и начина по-който правим бизнес, и къде промяната ще е по-значима?

- Блокчейн може да създаде напълно прозрачни и изцяло децентрализирани системи от ново поколение, при които няма нужда от централен регулатор или от посредник. Потенциалът на този подход е безграничен. В бъдеще на базата на блокчейн могат да се създадат например нов тип компании, които нямат мениджмънт, а се управлаяват децентрализирано с помощта на умни договори. Сред възможните приложения са по-сигурни системи за гласуване, платформи за споделяне на ресурси или имущество, медии от ново поколение и какво ли още не. На практика почти няма обществена или икономическа област, която да не може да бъде променена от блокчейн.

- Как се развива пазарът на труда от гледна точка на търсенето на кадри с познания по блокчейн?

- С появата на все повече платформи за търгуване на криптовалути, стартиращи фирми, фокусирани върху блокчейн, както и проекти, работещи с „умни договори“, търсенето на специалисти в тази перспективна област ще се увеличава. Същевременно много от големите корпорации, както и държавни институции по света, започват да тестват технологията за своите проекти, което допълнително ще увеличи нуждата от кадри в тази област.

- Какви са перспективите пред хората, които ще завършат магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“?

- Завършилите тази магистратура ще имат много добри възможности за работа както в България, така и в останалите европейски страни и други региони на света. Блокчейн е една от най-перспективните технологични тенденции в момента и всеки ден ставаме свидетели на нови приложения на технологията в различни области от живота ни. Задълбочените понания в тази сфера, каквито ще получат нашите студенти, ще ги направят изключително конкурентни на пазара на труда.

- И за финал: как виждате развитието на блокчейн технологията във времето и ще успее ли тя трайно да се “откъсне” от сянката на криптовалутите?

- Блокчейн вече се откъсва от сянката на криптовалутите и се вижда, че нейният потенциал е много по-голям. Убеден съм, че в бъдеще технологията ще има влияние върху живота ни, сравнимо с това на глобалната мрежа интернет през последните десетилетия. И това не е само моя прогноза – на сходно мнение са редица уважавани технологични предприемачи и визионери.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
khao до: doc
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
направили са е зада броят балъците които са се записали там ... а от коментарите ти разбирам че и ти незнаеш кво е блок-чейн :) и за кво може да с еползва
2
 
2
 
3
doc
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
nai-vajnoto prilojenie na blockchain e bitcoin...za drugi prilojenia,badeshteto shte pokaje...no sigurnoto e che mnogo mladi i uchenoliubivi hora proiaviavat jiv interes kam tehnologiata...vse poveche ot nai-golemite i izvestni universiteti v USA praviat kursove i magistraturi po temata zashtoto interesa na studentite kam temata e goliam
4
 
8
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Блокчейна няма никакъв потенциал.
Стана 10 год откак е измислен и досега няма абсолютно никакво реално практическо приложение. Така че ме съмнява че в следващите 10 или 100 год ще има някакво практическо приложение.
1
 
15
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
магистарска програма по блокчейн ... ниггъ плийз :):):)

Още от Имената на бизнеса
Петър Андронов: Сегашните продажби не трябва да се превръщат в бъдещи загуби