IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд изпрати доуджкойна на нов връх

Новият ръст се случва след коментари в социалните мрежи на Мъск, на рапъра Снуп Дог и на басиста на рок групата Kiss Джийн Симънс

10:57 | 08.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Снимката на ракета до Луната, а под нея една-единствена дума: „Доудж". С този туит ръководителят на Tesla Илон Мъск предизвика силен ръст на криптовалутата доуджкойн миналия четвъртък. За всички онези, които не знаят за какво става дума, малко след това се появи тази бележка: „Доуджкойнът е криптото на народа“ („Dogecoin is the people’s crypto“).

Според уебсайта Coinmarketcap.com цената на доуджкойна се е повишила с около 50% до 0,02610 долара в четвъртък, а текущата стойност - след допълнителни туитове от изпълнителния директор на Tesla през уикенда - е около 0,082 долара за монета. Това е малко в сравнение с по-добре познатите криптовалути като биткойн или етер, но тези, които притежават съответния брой монети, определено могат да реализират печалба: пазарната капитализация вече е над 8,1 милиарда долара. Само няколко дни преди туита Мъск беше обявил, че иска да си вземе почивка от Twitter.

Новият ръст се случва след коментари в социалните мрежи на Мъск, на рапъра Снуп Дог и на басиста на рок групата Kiss Джийн Симънс. 

Мъск, най-богатият човек в света, наскоро писа много пъти за доуджкойн. Снуп Дог публикува туит с „Snoop Doge“. Симънс пък посочи колко биха могли да спечелят хората, ако са закупили доуджкойн по-рано, предава Bloomberg.

Говорейки в аудиоприложението Clubhouse на 1 февруари, Мъск каза, че е привърженик на биткойните и смята, че това е „хубаво нещо“. Той добави, че коментарите му за доуджкойна са били замислени като шеги.

Първоначално доуджкойнът бе замислен като пародия на биткойна, забавна монета без собствена стойност. За разлика от биткойните, броят на тези дигитални монети, които могат да бъдат генерирани чрез „добив“, не е ограничен.

Пазарният анализатор и криптоексперт Тимо Емдън от едноименната анализаторска компания обяснява туита на Мъск по следния начин: „Иронията е, че Илон Мъск избира монета, която сама по себе си не струва нищо“. Той гледа на изявленията на шефа на Tesla като „на демонстрация на власт, с която Мъск показва: Това, което той казва, се прави“. Според Емдън той е дал „един вид сигнал срещу естеблишмънта“.

Нийл Уилсън, главен анализатор в онлайн брокера Markets.com, също потвърждава пред Handelsblatt, че шефът на Tesla се радва на голяма репутация сред своите привърженици, както като играч в социалните медии, така и като предприемач. „Хората буквално инвестират в него и неговите идеи", казва Уилсън. За какво става въпрос - често няма значение. В края на януари Илон Мъск помогна на биткойна да поскъпне с подобна активност в Twitter, когато просто публикува "#bitcoin" в биографията си в Twitter.

Емдън вижда паралели в туитовете на Мъск за доуджкойна с надпреварата за уж безполезни акции в компании като Gamestop и AMC Entertainment, за които потребителите на интернет форума Wall Street Bets на Reddit наскоро се уговориха да купуват. „Около Wall Street Bets наскоро е малко тихо, сега Илон Мъск отново налива масло в огъня“, казва Емдън. Той смята, че това е „безотговорно“, защото: „Иначе търговията с криптовалути е много рискована“.

Строго погледнато, Мъск не дава препоръки за инвестиции в своите туитове. Независимо от това кампанията му показва опасностите от търговията с по-малки монети. „С такава цена на монетите на криптопазара малък брой инвеститори могат да предизвикат силно движение на цените нагоре или надолу“, обяснява Емдън. Поради това той предупреждава: „За инвеститорите пазарната среда за доуджкойна е подобна на посещението в казиното“.

В края на януари цената на доуджкойна се покачи в пъти според платформата за криптоиндустрията Coinmarketcap - с почти 1000% до 0,06459 щатски долара. Преди това монетата се търгуваше за около 0,006 долара – в продължение на дълго време.

Причината за ценовите ръстове и тогава вероятно бяха частни инвеститори, които са се организирали чрез Twitter и Reddit. А освен това Мъск вече бе направил няколко намека в Twitter. Освен всичко друго, той сподели снимка на корицата на измисленото списание за кучета „Dogue“ - намек за логото на доуджкойн, което показва куче от японската порода шиба-ину. Друг път той просто туитна: „One word: Doge“.

След това в събота Мъск продължи с така наречените фиксирани туитове, които са особено забележими на страницата му в Twitter: в проучване потребителите на Twitter вече могат да гласуват за „бъдещата валута на света“. Досега около 71 процента са гласували за доуджкойн, 29 процента за "всички останали криптовалути заедно".

Популярните криптовалути биткойн и етер също отчитат покачване на цените през уикенда: биткойнът отново мина в събота препятствието от 40 000 долара и по този начин стигна до най-високото си ниво от месец.

След като наскоро министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се обяви за по-строго регулиране на криптовалутите, цената падна. „Ралито изглежда отново набира скорост“, казва анализаторът Емдън. Досегашният рекорд от над 42 000 долара вече е близо, пояснява той.

Популярната криптовалута етер също поскъпна до рекордно високо ниво в петък. Една от причините: планираното въвеждане на фючърсни договори за етер трябва да бъде представено на чикагската фючърсна борса CME този понеделник, но подлежи на одобрение от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Още едно неоспоримо доказателство, че и биткоинът е спекулативен балон. Ясно откроимо е, че нужда от такъв актив няма, а единствено за спекулация!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Пр*днал Мъск, Снуп го помирисал, обявил че мирише на лавандула с лек оттенък на прегряла от копане видео карта, и хайде цената до небето.Ще дойде жътва, и който не е кеширал в зелено...ще плаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
... По скоро това е част от експеримент за манипулиране на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Да го подкрепят на думи не е същото като да го подкрепят с влагане на собствени капитали, тъй че аз лично си оставам леко скептичен към бъдещето на джойнткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още