Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Ще замени ли блокчейн златото?

Скоро можем да видим повече положителни ефекти от блокчейн технологиите върху крайните потребители, прогнозират експерти

Ще замени ли блокчейн златото?

Снимка: Investor Media Group

Все повече компании използват блокчейн технологиите в дейността си и скоро можем да видим повече положителни ефекти за крайните потребители. Това стана ясно по време на панел "Блокчейн и криптовалути", който беше и последният в рамките на Investor Finance Forum. 

Според панелистите блокчейн дава възможност да не се доверяваме само на една институция, а сами да отговаряме за финансовите си средства, но много хора се интересуват от това как да правят пари на момента и как технологията да се използва в ежедневието. 

Блокчейн е нещо като счетоводна книга, в която са записани самите стойности на криптовалутите. В момента започваме да забелязваме централизирана употреба на блокчейн само между две държави, посочиха участниците в дискусията.

Още по темата
Как борави обикновеният човек с криптовалутите? Блокчейнът все още е много бавна технология, когато се използва за трансакции. Криптовалутата може да се разгледа като файл, който може да бъде прехвърлен от един контрагент на друг с гаранцията, че няма да бъде копиран. Разликата с финтех портфейлите, е че сумите, които виждаме изписани в едно финтех приложение, са притежание на някой посредник, който осигуряват достъп, докато при криптовалутите няма посредник. 

Все повече банки и други институции започват да проявяват интерес към блокчейн и криптовалути. Обсъжда се дори идеята централните банки да започнат да въвеждат такива технологии в практиката си. Предстои да видим дали ще се създаде нов криптопроект или отново система за централизирани разплащания.

По отношение на регулацията за предотвратяване на прането на пари Николай Тодоров, основател и главен изпълнителен директор на LimeChain отбеляза, че това е един от най- сигурните начини да се проследи източникът на парите, като изследователите дори твърдят, че след четири трансакции може с абсолютна сигурност да се потвърди кой криптоадрес на кого принадлежи. Но все пак системата е още в самото си начало и Владислав Драмалиев, директор и основател на фондация "Битхоуп" прогнозира, че поради големия интерес от всякакви институции до около 10 години потребителите ще използват приложения, за които дори няма да знаят че са децентрализирани.

На въпрос от публиката дали може блокчейн да замени традиционни „котви“ като златото участниците в дискусията отвърнаха, че е по-вероятно тези инструменти да продължат да съществуват заедно заради различните интересни на инвеститорите. 

По статията работиха: автор Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
Бидонойл до: khao
преди 9 месеца
0
 
1
 
12
khao до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
съмнявам се ... къде се тестват, дай име на една да проверя
2
 
0
 
11
Бидонойл до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не съм специалист, но знам, че подобни системи вече се тестват. За банкерите е известно, че са консервативни и съвсем не глупави хора и щом те са видели някакви предимства в подобно нововъведение, то и аз го приемам на доверие.
1
 
2
 
10
khao до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Тоест, нищо не пречи да имат, но само за собствена употреба - за транзакции между различните клонове и подразделения.
---
и кому е нужно да го правят с блокчейн, при положение че в момента си имат решение което е по бързо и по енергоефективно ?? Винаги трябва да има балнас между цена/валю при една услуга !
1
 
1
 
9
преди 9 месеца
тия тримата с минералната вода от 0.50 стинки ше съборят златото тъй ли стана раотата и то от африканската Колония ?!? оффф леле майко, мда мое се надуват на спирката на метрото в Обеля с минералната вода на некой църрвул иначе тц ....

Още от Криптовалути
Как ще се отрази на пазара планът на ЕК да регулира криптовалутите?