IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нов биткойн балон?

Криптовалутата остава рисков актив, въпреки подобряването на пазарната структура и напредъка в регулацията

22:53 | 18.11.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Биткойнът приближава историческия си връх от 2017 г., а поддръжниците на криптовалутата се надяват, че заради по-малкия брой френетични инвеститори на дребно шансът за срив този път е по-малък, пише Ройтерс.

Но с не твърде широката му употреба като разплащателно средство и на фона на глобалната несигурност на финансовите пазари биткойнът все още далеч не е сигурен залог, казват анализатори.

„Има много разлики с това, което се случваше преди“, казва Лари Кермак, директор на изследванията в компанията за криптовалути The Block.

„Цената расте стабилно, наблюдаваме много слабо участие на инвеститори на дребно, а пазарите са много по-ликвидни и достъпни за институционални участници. Засега обаче това определено не е сигурна инвестиция, тя продължава да е много рискована“, смята Кермак.

В сряда биткойнът премина прага от 18 хил. долара и достигна най-високото си ниво от декември 2017 г., а от началото на годината ръстът му достига 160%.

Стръмната траектория на ралито му през 2020 г. наподобява тази от 2017 г., когато значителните покупки, стимулирани от инвеститорите на дребно, тласнаха криптовалутата близо до прага от 20 хил. долара. Само месец по-късно обаче стойността й се срина с над 50%.

За разлика от 2017 г. обаче активът сега се радва на функциониращ пазар на деривати и опекунството на установени финансови институции.

Стойността на биткойн фючърсите, изтъргувани на голямата борсова компания в Чикаго CME Group, преминаха прага от 1 млрд. долара тази седмица за първи път от пускането им през декември 2017 г., а позициите на големи пазари на опции са нараснали до над 4 млрд. долара от на практика нула в началото на 2019 г., сочат данни на компанията за криптовалути Skew.

Междувременно големи компании, включително Fidelity Investments и японската Nomura Holdings, започват да пазят биткойни и други криптовалути за институционални инвеститори.

„Няма никаква база за сравнение от гледна точка на зрялост на пазара между тази година и 2017 г.“, казва Райън Селкис, главен изпълнителен директор на компанията за данни за криптовалутите Messari. „Преди деривативните и кредитните пазари почти не съществуваха, а институционалната опека липсваше“, допълва той.

Появата на такъв вид инфраструктура улеснява професионалните инвеститори от хедж фондове до семейни офиси да търсят експозиция към криптовалути.

„Достъпността се променя спрямо три години по-рано, така че видовете играчи, които искат да навлязат, се разширяват“, казва Тим Суонсън, ръководител на пазарните анализи в компанията за блокчейн софтуер Clearmatics.Твърди се, че навлизането им ще доведе до по-голяма ликвидност и по-малка волатилност на цените.

Регулациите също се развиват. Макар че секторът на криптовалутите все още е сравнително слабо контролиран или нерегулиран, се появяват глобални стандарти в области като борбата с прането на пари, откривайки пътя за по-големи инвеститори.

Традиционни компании и правителства са сред тези, които възприемат технологията на дигиталните монети. Миналия месец PayPal Holdings съобщи, че ще отвори платформата си за криптовалути, а конкурентът й Square съобщи, че е инвестирал 1% от общите си активи в биткойн.

За разлика от 2017 г. цената на биткойна е подкрепена от апетита към по-рискови активи след мерките за стимулиране на правителства и централни банки за борба с последиците от COVID-19.

Предлагането на биткойн е ограничено до 21 млн., което го предпазва от политики за повишаване на инфлацията, казват защитниците на криптовалутата.

Развитието позволява на „по-широка група инвеститори, включително тези с по-малко фундаментално мислене, да участват в определянето на цената“, казва Ричард Галвин от компанията Digital Asset Capital Management.

Но въпреки подобряването на пазарната структура и признание от традиционни пазарни участници биткойнът остава силно волатилен. Секторът на криптовалутите все още е по-непрозрачен и не толкова регулиран от традиционните финансови пазари. Данните за търговията остават откъслечни, а притесненията за пазарни манипулации са многобройни.

„Накратко това все още е рисков пазар и рисков актив“, казва Колин План, консултант по криптовалути.

И въпреки цялата истерия биткойнът продължава да се използва рядко по предназначението му. „Няма гаранция, че ще бъде използван широко като пари предвид цената на „копаенето“ и използването на биткойни и лесното използване на безконтактни разплащателни карти или смартфони за улесняване на електронните плащания“, казва Ръс Маулд, инвестиционен директор в компанията AJ Bell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
nike09
преди 3 години
Винаги 95 % от богатството в света се държи от 5% най-богати хора много преди появата на биткойн е било така.Това не е аргумент.Акциите на компаниите са много по-податливи на изкуствено завишаване сравнени с биткойн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
nike09
преди 3 години
Съгласен съм с всичко на 100%.бих допълнил:Тезата.че се използва за нелегални разплащания е смешна...Сравнете колко нелегални дейности се финансират с биткойн и колко с долари например!Другото което искам да кажа на тези който мислят,че ако правителствата се опитат да забранят биткой цената му ще падне.Всичко което е забранено от закона е много по-скъпо,а не се е обезценило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Доста вероятно е скоро да има срив, тъй като цената на биткойна се дъближава до историческия максимум и в подобна ситуация спекулантите стават нервни. Първите разпродажби може да отприщят лавината. Но аз не смятам, че сривовете са нещо лошо. Ако искаш да спечелиш от валута или актив (каква е разликата?) - цената им трябва да се движи. В това отношение биткойнът е уникален, не само че се случват големи сривове (които са стигали до 90%), но и след това той винаги се е възстановявал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Мен ми е най-забавен аргумента, че не се използвал особено биткойна за разплащания.Чак се чудя как е възможно уж финансово грамотни хора да използват подобен аргумент.Явно те продължават да се подвеждат от името му-криптовалута, и си го представят като заместител на фиатните валути, с които си пазаруваш, и които централните банки могат да си манипулират както си искат.Но Биткойн не е валута, а е инвестиционен актив, както златото и акциите.Да не би някой да използва злато и акции , за да си плаща сметките.Като освен това биткойн има и едно друго предимство-фиксирания максимален брой.Докато злато има още много в земята, а акции могат да се издават нови във всеки един момент,то огромната част от биткойните,които биха могли да се предложат на пазара вече са изкопани-над 18 млн са в обръщение, от които се смята,че около 2 млн са изгубени, и както всеки ,който е запознат с материята добре знае,максималният брой който въобше някога ше бъде добит е 21 млн.В момента новото предлагане вече е съвсем минимално.Няма нищо особено в покачването на цента му, простото уравнение за търсенето и предлагането действа тук.Разбира се , спадове ще има,както и досега е имало,но който мисли дългосрочно и се възползва от спадовете, за да допълва портфейла си, ще излезе далеч напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
GringoStar
преди 3 години
И още как! Схемата е проста. 1. Покачване. Медиите раздухват новината и народа се юрва да купува.2. Следва голям спад на цената и балъците "инвеститори" очакващи голямата далавера го духат, защото не получават очакваната печалба и губят пари.3. Дилемата е, да продавам ли или да чакам следващо поскъпване??3.1. Ако продам на загуба съм се прецакал окончателно.3.2. Ако задържа, ще затворя едни пари в очакване на вдигане на цената, която я се вдигне, я не и така затварям пари, които иначе биха носели печалба от друга по-сигурна и смислена инвестиция.Извод: това е игра за професионалисти, не за аматьори, защото, аматьорите губят в тази игра накрая.Сега е момента набуталите се преди 3 години да си изтеглят кинтите, защото след пика ще дойде спад и така докато има балъци да се набутват по тая простотия.Близо 95% биткоина се държи от около 100 човека в целия свят, които могат да го манипулират както си искат, а приложението му като реална парична система е без бъдеще.Според мен цената на Биткойн ще се вдига не заради това, че е много ценен, а заради скъпият му добив, който есъшност е имагинерен и безмислен.По-добре инвестирайте в акции на технологични компании, отколкото в тая измислена фантасмагория.Като си платите таксите по конвертиране, банкови транзакции и данък печалба, това което ще спечелите, няма да е това, ако ги бяхте инвестирали в бързооборотни стоки например. Но всеки сам си решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
И аз така мислех като теб и преди години имах 10-ина биткойна и ги шитнах по $350 пак бях на печалба но има едно златно правило buy&hold :)Важи и на нормалните борси. Широко портфолио купуваш и държиш 20-30 години няма начин да загубиш.... поне не се е случвало досега в историята :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
QuasiInvestor
преди 3 години
Не се задава естествено :) Някои хора набълбукали се с недвижими имоти сънуват мокри сънища и се ядосват че пропуснаха да направят едни бързи х3 х4 вместо мизерни проценти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
Задава ли се нов биткойн балон? Не, Цепелин! С перки и дистанционно от Лангли/Ленгли(или както му викат според кълченето на езика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още