IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще плати 1 млрд. долара на медии за три години

Компанията се опитва да постигне примирие с издателите

15:46 | 01.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google планира да плати 1 млрд. долара на издатели в глобален мащаб за тяхно съдържание в рамките на следващите три години, обяви главният изпълнителен директор на компанията, предава Ройтерс.

Медиите отдавна се борят с най-популярната в света интернет търсачка за компенсации за използване на тяхното съдържание, а европейските медийни групи са водещи в този процес.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че новият продукт, наречен Google News Showcase, ще се появи първо в Германия, където има договори с местните издания Der Spiegel, Stern, Die Zeit, както и в Бразилия, където си партнира с Folha de S. Paulo, Band и Infobae.

Продуктът ще бъде пуснат в Белгия, Индия, Нидерландия и други страни. Около 200 издатели в Аржентина, Австралия, Великобритания, Бразилия, Канада и Германия са подписали заявки за участие.

„Този финансов ангажимент, най-големият ни до този момент, ще плаща на издателите за създаване и подреждане на висококачествено съдържание за различни видове новинарско онлайн преживяване“, коментира Пичай в публикация в блога на компанията.

Продуктът, който позволява на издателите да избират и представят свои истории, ще бъде пуснат в Google News на устройства с Android и евентуално на устройства на Apple.

„Този подход е по-различен от другите ни новинарски продукти, защото разчита на редакционния избор на отделните издатели за това кои истории да бъдат показани на читателите и как да бъдат поднесени“, коментира Пичай.

Google преговаря и с френски издатели, които са сред най-явните ѝ критици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още