IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви девет американски медии за „чужди агенти“

Под удара на новия закон попадат радиата "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"

13:58 | 05.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Министерството на правосъдието в Москва. <u><em>Снимка: Ройтерс</em></u></p>

Сградата на Министерството на правосъдието в Москва. Снимка: Ройтерс

Властите в Русия обявиха девет американски медии за „чуждестранни агенти“. Сред засегнатите медии са и двата американски канала Voice of America (VOA) и Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), съобщи Министерството на правосъдието в своя сайт. 

Към това се добавят седем проекта на RFE/RL, които предават на руски или на друг местен език, включително и на анексирания от Русия полуостров Крим, в Сибир или в Кавказ, където живее преобладаващо мюсюлманско население.

Освен радиата "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат по-конкретно телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ТАСС, цитирана от Ройтерс. 

Фактът, че новият медиен закон засега се насочва към тези девет медии, всъщност не е неочакван – през ноември имаше такива спекулации. Всички те са обвинени, че „изпълняват функциите на чуждестранен агент“. 

В края на ноември президентът Владимир Путин обнародва закона за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата Russia Today) да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня DPA. Russia Today често е обвинявана от Вашингтон, че е пропаганден орган на Кремъл. Телевизията има емисии на английски, испански и арабски и официалното й предназначение е да предлага "алтернативни гледни точки" и да представя руската позиция на зрителите в чужбина, добавя AFP.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации Human Rights Watch и др., задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Подобен закон в Русия вече класифицира някои неправителствени организации като „чуждестранни агенти“ и ги принуждава да предоставят публично данни за финансовото си състояние. Редица НПО-та в Русия междувременно преустановиха дейността си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Никой нищо не е забранил. Просто трябва да се регистрират и да се отчитат кой ги храни и колко им сипва от чужбина. Това е т. н. "огледален отговор" на това, което американският конгрес прие преди 3 месеца спрямо руските "Спутник" и "Раша Тудей" (RT). Дет се вика, приятелски жест - да предпазят американците от своята грешка - да се изкушат и да изберат в Русия нефелен президент като руснаците - Тръмп... :lol: И толкоз... Каменни, бронзови, железни... напрао као-линови... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
neuro
преди 6 години
Руския закон за въпросните агенти е ТОЧНО КОПИЕ на американския ( в сила от 1929 година...) такъв и е приет СЛЕД като американците задължават въпросните САМО руски медии да се регистрират като такива ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Правя си труда да чета немското издание на "Шпигел" и руското (руското е под името "Профиль". Разликата е като между Германия и Русия във всяко отношение. Руското издание в 90% от материалите се занимава с пропаганда :) Личи си, че го списват опитни хора, търкали дълго бюрата на "Правда", ако не те, то родителите им, само дето сега пишат по свирката на германците. Предполагам, че самите германци гнусливо поглеждат към "своето" издание. У нас си имаме Иван Кръстев или Ивайло Дичев. Важно е да се знае ккоя медия се финансира от чужбина и как се управлява ! Народът го е казал - който плаща, той поръчва музиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
нищо ново, те бяха забранени и преди 90-та :):) аха да мръднат от каменната ера и пак се върнаха там :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Ами просто риват щото когато обезглавяват другомислищите това означава, че няма да има никакви свободни медии, само такива правещи ****** на властта в Кремъл..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Ами чуждестранен агент са, да не са руски агент :) К'во рИват толкова ? И к'во точно ги притеснява от това, че ще се види откъде им идват парите и кой им дърпа конците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още