IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата – мръсната тайна на биткойните

Макар животът на биткойна да е само онлайн, неговото производство има осезаеми последствия в реалния свят

11:58 | 31.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази година световните пазари бяха омагьосани от един актив, който съществува само във виртуалното пространство. Но трудоемкото производство на всеки един дигитален биткойн от частни компютърни мрежи има съвсем реални последствия под формата на огромна консумация на енергия, включително и такава, произведена от едни от „най-мръсните“ горива.

Точно такъв пример са осемте 100-метрови склада на Bitmain Technologies Ltd. в Северен Китай. Компанията има няколко такива „ферми“ със сървъри в град Ордос, район Вътрешна Монголия. Там над 25 000 компютъра работят върху решаването на криптираните уравнения, които генерират биткойни. Целият този производствен процес обаче се задвижва от електричество, произведено от изгарянето на въглища. По същия начин зависими от горивото са и останалите „мини“ за криптовалута, които изкачат на много места в Китай, предава Bloomberg.

Според данни за консумацията на енергия от производителите на биткойни на платформата Digiconomist общото количество изразходвана енергия за добив на криптовалутата е равно на това на 3 млн. американски домакинства и е над индивидуалното потребление на 159 държави. Колкото повече биткойни се създават, толкова повече нараства нивото на трудност на генериращите валута изчисления, както и съответно обема на електричеството за решаването им.

И докато пазарът на биткойните се разраства стремглаво – от предимно любителски през 2009 г. до глобален феномен през 2017 г., все повече се увеличаваше и необходимостта от компютърна мощ. Само през тази година цената на криптовалутата се увеличи с над 2000%. 

Китай, където почти 60% от електричеството идва от въглища, е най-големият оператор на компютърни мини и по всяка вероятност консумира почти една четвърт от цялата енергия, необходима за създаването на криптовалути, според проучване на изследователи от Университета в Кеймбридж. Също така около 58% от най-големите ферми за криптовалути се намират в Китай, следвани от САЩ със 16%, посочват още неговите автори.

Поднебесната империя е и най-големият производител и потребител на въглища, а фермите като тези в провинции Синдзян, Вътрешна Монголия и Хъйлудзян са силно зависими от този вид гориво.

Изчисленията за това колко електричество е необходимо за производството на криптовалути варират в широки граници – от цялото производство на голям ядрен реактор до електричеството, използвано от всички жители на Дания, взети заедно. Въпреки това анализаторите са съгласни с едно и то е, че употребата на енергия в сектора се увеличава драстично. Това се забелязва най-вече, след като цената на биткойна нарасна четири пъти в сравнение с едва три месеца назад.

В същото време общият обем консумирана енергия за копаене на биткойни се е увеличил с 30% само през последния един месец, съобщава Алекс дьо Врие – 28-годишен блокчейн анализатор от счетоводната фирма PwC. По думите му ако подобно потребление се приложи в световен мащаб, то това ще погуби планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още