IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция, имаме сделка!

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма

08:31 | 22.06.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш. Те предлагат на Атина удължаване с 10 години на матуритета по голяма част от старите заеми, както и нов кредит от 15 млрд. евро, с който да се гарантира, че страната ще остане на крака, дори след като излезе от спасителната програма през август, предава Ройтерс.

Гърция живее основно благодарение на парите, заети от правителствата на еврозоната в три спасителни програми от 2010 г. насам, когато изгуби достъп до пазарите заради огромния си бюджетен дефицит, гигантския публичен дълг и неефективната икономика и социална система.

При приключени стотици поискани от кредиторите реформи Гърция постигна значителен напредък, но за да получава кредити отново, инвеститорите трябва да знаят, че няма да се срине под тежестта на обслужването на дълговете си, които представляват почти 180% от нейния БВП.

Според съобщението, публикувано след срещата, облекчаването на дълга включва удължаване на матуритета и гратисни периоди по заемите на Гърция във втората спасителна програма - неизплатени заеми за около 130 евро - с 10 години, за да не се допуснат резки пикове на периодите за обслужването за кредитите през следващите десетилетия.

Гърция ще получи и още едно последно плащане от 15 млрд. евро, което да помогне да се изгради паричен буфер. Той ще направи страната по-независима от заеми от пазарите, след като излезе от програмата на 20 август.

Атина ще трябва да направи плащания по облигации, равняващи се на около 7% от БВП следващата година - първите, след като приключи спасителната програма през август.

Удължаването на матуритета и разсрочените плащания целят да уверят инвеститорите, че Гърция може да управлява дълга си. Така ще се засили доверието, нужно най-вече на фона на засилващите се пазарни опасения за предстоящи търговски войни и нарастващ евроскептицизъм.

Отписвания на заеми не са били обсъждани.

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.

За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми, припомня БТА. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.

Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

Споразумението за слагане на край на сегашната спасителна програма за Гърция е исторически момент, заяви еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси, цитиран от ДПА.

"Искам да обясня значимостта на това, на което станахме свидетели тази вечер: това не е нещо рутинно, а е изключително и историческо", каза Московиси. "Гръцката криза приключи тази вечер", добави французинът.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену също приветства споразумението. "Това е: успяхме да осигурим меко кацане на това дълго и трудно приспособяване", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Прогледна и ти , груйче :) Прави им евала и се учи, сериозно го казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
NickyDickinson
преди 5 години
Абе, яко си изплискал легена. Спри да пишеш глупости. Единствените ти интересни лафове са за смехономиката и кретено-масонството. Само дето ги повтаряш като развален грамофон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 5 години
Не става ясно, ти критикуваш ли ги гърците, завиждаш ли им или им се възхищаваш? Или правиш паралел с нас? Както виждаш, ЕС за едни е майка, а за други - нещо друго... Това не пречи на повсеместното българско овчо войнство да гледа с упование към Брюксел и даже да ръга с лакти към ЕЗ, та да внесе своята достойна лепта за добруването на гърците и други, дето на кредит са изяли и вече изс рали обяда си за 2050 г. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
thehappyroger
преди 5 години
Особено кретено-масоните, те си мислят, че са по-специални от другите, следващите години ще разберат, че на обективната реалност на Космоса въобще не и пука за нещата, за които на теб ти пука и си мислиш, че са важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
Била излязла от кризата, затова сега гръцкият народ ще плаща цял живот за кражбите и злоупотребите на политици и кретено-масони, исторически момент и за Европа, и за Гърция, ахахаха, зидарчетата пак напълниха гушите на гърба на обикновените хора, ама докато обществото е бавно развиващо се и не осъзнава къде се намира, така ще е :D *** я очаква подобен сценарий, само че 3 пъти по-зле, понеже *** е 3 пъти по-бедна от Гърция и 3 пъти по-разграбена и няма никаква средна класа вече, нито бизнес общество, а следващите години няма да има още повече, защото в разграбената *** България вече няма никакви условия за развитие на бизнес дейност, един град, нито пък нормални условия за живот, особено в ромската провинция и местата, на които токът спира всеки ден от над 20 години, до 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него, че даже и свестни, останалото боклукчарник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
Грую Груев
преди 5 години
И защо да ги плащат? Не може ли пак да ги разсрочат за 150 години? Ми що д ане могат - нека се смилим над милите маляки, едното ясу им е останало и белите български робини. Вие знаете ли колко е трудно и тежко, как се оцелява въобще с отрязана 18-та заплата? Ми това не е живот бе, гиди нацисти гадни. Ми те да не са стабилни като българите с премиера слънце? Бедност, глад и мизерия е в малякия - ей го, всеки *** сега ще иде в гърция на море, да остави своята лепта за този отруден православен народ, а те милите, 5 евракис нямат, че една родна *** да наемат - умря бизнеса в Сандански... Глад, глад и мизерия е в Малякия, тук, у нас сме си най-добре и най-евро стабилни. Конграчулейшънс, българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Ivel
преди 5 години
Като има *** да им дават кредите, така ще е. В някои ситуации е по-добре да си слабата страна и да се оставиш щедро и безотговорно да ти помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Имат още много неща да приватизират ако се наложи. Просто докрай се съпротивляваха да не го правят на историческо ниските цени и под изнудване заради кризата, в която бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
Грую Груев
преди 5 години
Някой ме е изтрил, незнайно защо - това платена статия ли е, че да се налага само да венцеславим? Ще го постна пак:Това беше ясно от самото начало - ясуууу 30 години, после 3 години плачем колко сме зле с тези малки пенсии, дето не стигат даже да си плащаме по 600-800 евро месечно за белите робини от България, Украйна и Русия, пък пак 30 години ясуууу. Системата е прогнила отвътре, а селски тарикати като маляките се възползват на 100% от нея, докато Бай Х бодряшки обяснява какъв остров на стабилност сме, ама евро и Шенген ги гледаме през крив макарон, а досега не съм видял маляка да дойде да бърше задни части у нас, виж български задночастобърсачи и портокалоберачи в малякия - с лопата да ги ринеш.Честито на маляките, както го казвах и спорих с много хора в последните 8 години, беше пределно ясно, че нито ще фалират, нито ще им се скапе икономиката, нито ще приватизират на безценица острови, нито нищо, щото обещаването не е като даването, а ние, ние пак сме в миманса за едното кирливо "конграчулейшънс, бойко"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
coder
преди 5 години
Успех да платят 7% от БВП-то си догодина по заемите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още