Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Гърция, имаме сделка!

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма

Гърция, имаме сделка!

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш. Те предлагат на Атина удължаване с 10 години на матуритета по голяма част от старите заеми, както и нов кредит от 15 млрд. евро, с който да се гарантира, че страната ще остане на крака, дори след като излезе от спасителната програма през август, предава Ройтерс.

Гърция живее основно благодарение на парите, заети от правителствата на еврозоната в три спасителни програми от 2010 г. насам, когато изгуби достъп до пазарите заради огромния си бюджетен дефицит, гигантския публичен дълг и неефективната икономика и социална система.

При приключени стотици поискани от кредиторите реформи Гърция постигна значителен напредък, но за да получава кредити отново, инвеститорите трябва да знаят, че няма да се срине под тежестта на обслужването на дълговете си, които представляват почти 180% от нейния БВП.

Според съобщението, публикувано след срещата, облекчаването на дълга включва удължаване на матуритета и гратисни периоди по заемите на Гърция във втората спасителна програма - неизплатени заеми за около 130 евро - с 10 години, за да не се допуснат резки пикове на периодите за обслужването за кредитите през следващите десетилетия.

Гърция ще получи и още едно последно плащане от 15 млрд. евро, което да помогне да се изгради паричен буфер. Той ще направи страната по-независима от заеми от пазарите, след като излезе от програмата на 20 август.

Атина ще трябва да направи плащания по облигации, равняващи се на около 7% от БВП следващата година - първите, след като приключи спасителната програма през август.

Удължаването на матуритета и разсрочените плащания целят да уверят инвеститорите, че Гърция може да управлява дълга си. Така ще се засили доверието, нужно най-вече на фона на засилващите се пазарни опасения за предстоящи търговски войни и нарастващ евроскептицизъм.

Отписвания на заеми не са били обсъждани.

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.

За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми, припомня БТА. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.

Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

Споразумението за слагане на край на сегашната спасителна програма за Гърция е исторически момент, заяви еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси, цитиран от ДПА.

"Искам да обясня значимостта на това, на което станахме свидетели тази вечер: това не е нещо рутинно, а е изключително и историческо", каза Московиси. "Гръцката криза приключи тази вечер", добави французинът.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену също приветства споразумението. "Това е: успяхме да осигурим меко кацане на това дълго и трудно приспособяване", каза той.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
4
 
10
redcretin до: Грую Груев
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Прогледна и ти , груйче :) Прави им евала и се учи, сериозно го казвам.
2
 
7
 
9
NickyDickinson до: thehappyroger
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Абе, яко си изплискал легена. Спри да пишеш глупости. Единствените ти интересни лафове са за смехономиката и кретено-масонството. Само дето ги повтаряш като развален грамофон.
10
 
4
 
8
Mavi Goz до: Грую Груев
преди 11 месеца
Не става ясно, ти критикуваш ли ги гърците, завиждаш ли им или им се възхищаваш? Или правиш паралел с нас? Както виждаш, ЕС за едни е майка, а за други - нещо друго... Това не пречи на повсеместното българско овчо войнство да гледа с упование към Брюксел и даже да ръга с лакти към ЕЗ, та да внесе своята достойна лепта за добруването на гърците и други, дето на кредит са изяли и вече изс рали обяда си за 2050 г. ...
10
 
5
 
7
преди 11 месеца
Особено кретено-масоните, те си мислят, че са по-специални от другите, следващите години ще разберат, че на обективната реалност на Космоса въобще не и пука за нещата, за които на теб ти пука и си мислиш, че са важни.
12
 
10
 
6
преди 11 месеца
Била излязла от кризата, затова сега гръцкият народ ще плаща цял живот за кражбите и злоупотребите на политици и кретено-масони, исторически момент и за Европа, и за Гърция, ахахаха, зидарчетата пак напълниха гушите на гърба на обикновените хора, ама докато обществото е бавно развиващо се и не осъзнава къде се намира, така ще е :D *** я очаква подобен сценарий, само че 3 пъти по-зле, понеже *** е 3 пъти по-бедна от Гърция и 3 пъти по-разграбена и няма никаква средна класа вече, нито бизнес общество, а следващите години няма да има още повече, защото в разграбената *** България вече няма никакви условия за развитие на бизнес дейност, един град, нито пък нормални условия за живот, особено в ромската провинция и местата, на които токът спира всеки ден от над 20 години, до 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него, че даже и свестни, останалото боклукчарник.

Още от Начало
„Проучване и добив на нефт и газ“ ще предложи с близо 10% по-голям дивидент