IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Amazon в Испания стачкуват за първи път

В стачката участват 98 на сто от персонала в знак на протест срещу опасността от влошаване на условията на заплащане

18:30 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служители от най-големия логистичен център на компанията за онлайн търговия Amazon в Испания стачкуват днес за първи път от откриването му през 2012 година, предаде Франс прес.

В стачката участват 98 на сто от персонала в знак на протест срещу опасността от влошаване на условията на заплащане, според синдиката Работнически комисии.

Протестът е започнал снощи в 22 часа местно време и се очаква да продължи и утре в склада в Сан Фернандо де Енарес близо до Мадрид. Там работят 1100 служители на Amazon от общо 1600 в цяла Испания, както и 900 души персонал по съвместителство от други фирми.

"В склада работата е сведена като цяло до нула, не смятаме, че поръчките ще бъдат изпълнени", отбеляза синдикална представителка.

Предвид стачката компанията предварително е изместила част от работата към Барселона, но оттам не могат да се правят толкова бързи доставки до Мадрид или южните градове, подчерта тя.

Стачкуващите протестират срещу нов колективен трудов договор на Amazon, в който заляга предложение за увеличение на заплатите под процента на инфлацията, намаляване на заплащането за нощен труд и за допълнителни часове.

Синдикатът изтъква, че не е имало увеличение на заплатите от 2016 година в този обект, където се подготвят колетите за Испания и Европа.

Испанското подразделение на Amazon съобщи в комюнике, че основната заплата на работещите в този център ще бъде увеличена от 1 април с между 1,6 и 5,6 на сто.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още