IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради спор за битови сметки: 11 принца са арестувани в Рияд

Те са протестирали срещу премахването на обичайното плащане на битови сметки за членовете на кралското семейство от държавата

23:06 | 06.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Крал Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Крал Салман. Снимка: Ройтерс

Преориентирането на икономическата политика в Саудитска Арабия изглежда продължава да предизвиква загриженост. Според няколко медийни материала единадесет принца са били лишени от свобода, след като са протестирали в кралски дворец срещу наскоро обявените мерки за строги икономии. 

В рамките на съкращенията се намалени субсидиите за членовете на кралското семейство, увеличиха се цените на бензина и дизела и се въведе ДДС. По този начин правителството в Рияд реагира на спада в цената на петрола, който ще причини на най-големия износител на петрол в света бюджетен дефицит, изчислен на 195 млрд. реала до 2018 г. (около 43 млрд. евро).

Според материал на новинарския сайт Sabq.org принцовете са се събрали в Каср ал-Хокм, исторически дворец в столицата Рияд. Искането им е било за отмяна на кралския указ, който предвижда премахването на обичайното плащане на сметките за електричество и вода на членовете на кралското семейство от държавата.

Те също така са претендирали за обезщетение за смъртна присъда срещу член на семейството. Тъй като не са били съгласни, че поведението им е неправомерно и не са пожелали да напуснат двореца, те са били арестувани и заведени в затвора "Ал Хайер", пише още уебсайът. Подобен материал бе публикуван и от вестник Okas.

В късните часове на деня се появи и официално потвърждение. Единадесет саудитски принцове са арестувани в четвъртък, след като организирали протест в кралски дворец в Рияд, заяви днес държавната прокуратура, потвърждавайки медийните съобщения. Принцовете, чиито имена не се посочват, протестирали срещу кралски указ, в който се изисква членовете на кралското семейство да плащат сметки за ток и вода. Те са обвинени в нарушаване на обществения ред и са пратени в затвора Ал Хайер, заяви прокуратурата.

Саудитска Арабия удвои цените на горивата в понеделник и въведе 5% ДДС за някои стоки и услуги. В допълнение бяха отменени и субсидиите за членовете на кралското семейство.

Като компенсация за увеличаването на разходите за живот крал Салман нареди в събота държавните служители да получават допълнително месечно по 1000 реала (около 220 евро). Освен това се увеличават помощите за студентите и пенсионерите, а в някои случаи въведеното наскоро ДДС отпада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Да не изпуснем боя с камшици на площада ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Вече не е лесно да си принц и в Саудитска Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още