IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

Спестяванията на българите не са застрашени, но има голяма опасност за износа ни, като трябва да се преориентираме към Азия и Русия, каза финансовият министър

10:31 | 29.11.11 г. 59
Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

В рамките на следващите шест месеца има реален шанс еврозоната да не съществува, заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

В изказването си вицепремиерът цитира изявление на Ангела Меркел, според което бъдещето на еврозоната в следващите месеци е неясно.

Дянков побърза да успокои, че спестяванията на българите не са застрашени, защото страната ни не е въвела еврото и няма да бъде засегната при подобен сценарий. Според него обаче има реална опасност за експортно ориентирания бизнес.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло”, каза финансовият министър.

Дянков припомни някои от събитията в Европа, които се случиха в последните седмици и заяви, че негативни последици за българската икономика със сигурност ще има, като следствие от кризата в някои европейски държави.

На първо място, като основен катализатор на последните трудности в ЕС, Дянков посочи намерението за референдум, изразено от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу. 

„Това постави под въпрос пакета за Гърция – падна правителството там. Кризата отиде към Италия – падна правителството и там. Кризата отиде към Белгия и там им намалиха кредитния рейтинг”, обясни министърът.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина. „При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения”, заяви Дянков.

Така финансовият министър аргументира намерението на правителството за съкращаване на бюджетните разходи догодина и за ускоряването на някои реформи като пенсионната.

Дянков отново заяви, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет, именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС.

„Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям”, обясни още финансистът.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто – втори или трети в Европейския съюз.

„Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите”, каза още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 1 rate down comment 0
tenero
преди 11 години
Една година по-късно: Еврозоната още съществува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 8 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Времената се променят и постепенно всичко излиза на бял свят и дали ние ще поемем своята роля в този етап от живота на Земята, зависи от всеки индивидуално, дали ще се стремим към по-добро и хармонично живеене или ще правим нещата, които се очаква да се правят - с цел чуждо облагодетелстване!? Много хора като мен вярват в положителното развитие на нещата в глобален мащаб, макар че няма как да се случи и без някои катаклизми и по-неприятни моменти, но в края на краищата всички сме тук сега, защото именно така сме решили на едно друго ниво. Както листата падат наесен и дървото се разлиства на пролет - така е и с нашето съществуване - без начало и край. А смъртта е измислена от някой умник за да стресира хората и да ги държи в шах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Не ми се чува нищо повече за т. нар. плашене на хората. Че с подобни приказки, хората се плашели! Така говорят невежите и страхливите! Напротив, хората трябва да знаят и да чуят! Така, че - това е! Не трябва да се страхувате! Най-силното ни оръжие е да се пуснем от хорото им. Да се научим да различаваме зад всичко случващо се истинската причина и цели на властващите. Когато си се родил, ти си плакал, а светът се е смял. Живей така, че когато умираш, ти да се смееш, а светът да плаче.Ако целия свят се пробуди, те загиват. Но ние трябва да направим усилия да пробудим и разширим съзнанията си. Да пробудим заспалия човешки дух. Искайте, молете вселената да ви избави от това робство, веднъж осъзнали го, тогава ще забележите промените, които настъпват с вас. Има Един Творец - и това е Господ - и дявола трябва да си знае мястото. Той се отрича от доброто и става зло, защото има свободна воля. Мъдростта, светлината, доброто се отрича от Доброто - и става Зло. Свободната воля е най-висшия дар, ако не злоупотребяваш с него. Тя ни води към грях - или към спасение; води до греха гордост и до спасението смирение. Какво е преживял Христос, може ли да си представите. Христос в нощта, когато е отивал към разпятието си: В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света. И в каквито и обстоятелства да е човек, колкото и да тържествува външно злото в света, сърцето знае и чува: Дерзайте, Аз победих света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 2
tagor
преди 12 години
Дай решение,проблемите си ги знаем,няма нужда от натякване и негативизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Като живял над 10 год. извън България, днес правя следният извод:В България. има три вида психично болни : 1/ вродено болни, 2/ кръчмарски патриоти, които все колят и бесят турци и *** за щяло и нещяло, това заболяване не е вродено, а вследствие на неправилно възпитание и насаждане на омраза(промиване на мозъци), 3/ психично болни, които са били нормални, но от немотия и мизерия вече им хлопа дъската!По мое мнение този народ вече е обременнен с тежка умствена травма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Я изкажи едно мнение тука та всички да ти видим умственият багаж..!Дянков до вчера говореше ,че излизаме от кризата, че икономиката се подобрява, а днес какава стане тя, обърнахме палачинката на 180 градуса. "Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца"Е това финансов министър ли е? Кажи да те чуем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Явно си имаш проблем, щом само мен коментираш а досега едно мнение не си изказал..?Когато Бог иска да научи някой велик дух на търпение,го праща на земята да се роди българин,всякакви глупости да слуша,всякакви абсурди да преживява.Кой знае, ако не издържи добре "изпита",може после да се роди примерно като канибал в Африка....?!Явно ние българите сме сторили голям грях, щом Господ, така ни наказва! По всичко личи, че наказанието ще продължи, защото и ***, които искат да "водят слепците" се множат. На "българския казан, не са му нужни дяволи, достатъчно промити и манипулирани българи си имаме. Явно и Господ, не иска да се смили над нас. Остава ни, поне да се разкаем пред децата си, ако е останала малко човещина у нас......И още един път: Бойко Борисов и Симеон Дянков са сключили вече договор с Международния валутен фонд и Световната банка за неограничено взимане на държавни заеми от страна на България. Надявям се по-интелигентните от вас да се досещат какво точно означава това. Тези заеми ще бъдат изплащани от няколко поколения българи, които ще бъдат тотално заробени!.......Напомням мимоходом за онези, които имат къса памет, че Симеон Дянков и Кристалина Георгиева са бивши висши служители и експерти дошли на своите постове и с протекции именно от Световната банка! Повечето от депутатите и министрите на ГЕРБ са бивши стипендианти на "Отворено общество" на международния спекулант Джорд Сорос, факт, който сега се прикрива с информационна завеса.България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му даже и да не го одобрява(освен ако не иска да го последва съдбата на Кенеди). Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка. И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс, мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH. Това глупост ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 12 години
Radvam se che si pishesh mnenieto, pa bilo to i za svetovnite konspirazii;PROBLEM - imam kogato pishesh destki pre-povtariashti se postove pod nekoia novina i to COPY&PASTE ot drugi forumi & vestnizi - taka zadrustvash prostranstvoto tuk ; a poniakoiga v komentarite pod novinite ima polezni mnenia ot koito chovek moje da nauchi interesni gledni tochni PS. vij naprimer IVAN MITEV i toi si ima silno sobstveno mnenie i si go izraziava navsiakude no po vednuj (a koito iska otiva na Blog-a mu) za da se zadulbochi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
tagor
преди 12 години
Ако този сценарий се реализира това значи Трета световна.Следователно почти сигурно няма да стане,а ако все пак се случи нищо няма да можем да направим,тъй че притесненията ни са напълно безсмислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута тотално.Ами инфлацията си е проблемче. Представете си, че утре в България един хляб стане 50 или 100 лева и че всички спестявания в банките всъщност стават само да си купиш няколко рула тоалетна хартия.........90% от спестяванията на българите са в банките. Представете си си една нова 1997-***. Хиперинфлация и разбира се че е проблем. По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още