IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

Спестяванията на българите не са застрашени, но има голяма опасност за износа ни, като трябва да се преориентираме към Азия и Русия, каза финансовият министър

10:31 | 29.11.11 г. 59
Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

В рамките на следващите шест месеца има реален шанс еврозоната да не съществува, заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

В изказването си вицепремиерът цитира изявление на Ангела Меркел, според което бъдещето на еврозоната в следващите месеци е неясно.

Дянков побърза да успокои, че спестяванията на българите не са застрашени, защото страната ни не е въвела еврото и няма да бъде засегната при подобен сценарий. Според него обаче има реална опасност за експортно ориентирания бизнес.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло”, каза финансовият министър.

Дянков припомни някои от събитията в Европа, които се случиха в последните седмици и заяви, че негативни последици за българската икономика със сигурност ще има, като следствие от кризата в някои европейски държави.

На първо място, като основен катализатор на последните трудности в ЕС, Дянков посочи намерението за референдум, изразено от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу. 

„Това постави под въпрос пакета за Гърция – падна правителството там. Кризата отиде към Италия – падна правителството и там. Кризата отиде към Белгия и там им намалиха кредитния рейтинг”, обясни министърът.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина. „При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения”, заяви Дянков.

Така финансовият министър аргументира намерението на правителството за съкращаване на бюджетните разходи догодина и за ускоряването на някои реформи като пенсионната.

Дянков отново заяви, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет, именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС.

„Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям”, обясни още финансистът.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто – втори или трети в Европейския съюз.

„Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите”, каза още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Когато фактите говорят.........първи стъпки......да се учат е много по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 8
първи стъпки
преди 12 години
Само обиди, обиди... Ти какво би направил на мястото на Дянков, но КОНКРЕТНО - какви данъци, с БДЖто какво и т.н.? Плюете човек, който е канен в Харвард да преподава на бъдещите министри на САЩ, Англия и т.н., Шеф в Световната банка и т.н. БГ е с най-ниския засега дифицит, според НСИ и Евростат при нас са вдигнати мин. и средната заплата - посочи други страни, в което да е било направено това през последните 2 г. И накрая - да, много сме по-зле от Германия, Италия и т.н., но това е резултат от столетия, а когато плюеш някой гледай кривите на страните откакто той е на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
tina_l
преди 12 години
Здравей Патилан.Много интересни твои коментари чета. Искам да те попитам, ти какъв съвет би дал на тези, които имат пари в евро, в банките? В каква валута да ги обърнат или изтеглят? Като тук не говорим за големи суми пари. А за 3-4-7-8 до 10 хиляди евро.Благодаря за отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
До сега, каквото е казвал Дянков е ставало винаги обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 12 години
адмирации......!!!!!......само не мога да разбера защо през последните 20-ет и кусур години ни управрляват разни недоразумения от фонда и световната банка.....!!!!!?????.....нейсе БЪЛГАРИНА е корав и ще ги преживее и тия......а счетоводителят дянкоффф взима ли го някой на сериозно изобщо....?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ще кажете дааа ама това не е живот ами като не ви устроива да не хар4ите тогава нема да пискате ама как така оня има 2 яхти диаманти и завод и как тъй кара нови мержани е от нас ги кара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ми спрете да хар4ите така ше ударите жесток шамар на еврейте намалете конусмацията до минимум не ходете по моловете не вземайте безмислени и скъпи телефони не правете договори за телефония, сложете си газ вместо бензин хранете се вкъщи, гледайте си филми безплати от нета слушайте музика пак от нета кътайте парите и сведете консумацията стига сме хрантутили псевдо управниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Няма честен милионер на тази земя, така че не унивайте. И те си имат своите грижи. Вие си гледайте семейството и работата и не позволявайте да ви мачкат, дори с цената на живота. Майната им на всички тези политици мафиоти"играчи".Те са по-скоро за съжаление, защото не са разбрали, че парите и лукса не могат да заменят душевното спокойствие и чистата съвест. Бъдете здрави и късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Българинът става все по-голям песимист за икономическата ситуация в страната и не вижда края на кризата в скоро време. Това сочат данни на Националния статистически институт за октомври 2011 г. Всички прогнозират чувствително увеличение на безработицата догодина и смятат да продължат да ограничават разходите си. Според хората цените у нас са прекалено високи, а и не се очертава поевтиняването стоките, затова се отлагат за по-добри времена крупни покупки за дома, ремонт и кола. Изнесените от статистиката данни за очакванията на българите, противоречат на нагласите на финансовия министър Симеон Дянков, според когото най-страшното за икономиката ни е минало......преди 3 месеца?!Е днес обърна палачинката на 180% градуса... Конграчулейшън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Биографията на Симеон Дянков може да бъде намерена в интернет . Общо взето е човек малко свързан с България и много свързан с американските финансови среди. Петнадесет години служба в Световната банка, една от трите организации заедно с МВФ и СТО които сеят мизерия по света и източват богатствата на страните в полза на Запада. Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни включително от нас. Световната Банка - наименованието отново е заблуждаващо. Банката фактически е американска! Затова С(А)Б е Световна Американска Банка. Друго такова заблуждаващо наименование е Федералния Резерв на САЩ. Зад него се крие частна банка!Българите навремето спасиха евреите, през Втората Световна война..........И за благодарност, евреите им направиха "плана Рън-ът" безплатно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още