IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

Спестяванията на българите не са застрашени, но има голяма опасност за износа ни, като трябва да се преориентираме към Азия и Русия, каза финансовият министър

10:31 | 29.11.11 г. 59
Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

В рамките на следващите шест месеца има реален шанс еврозоната да не съществува, заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

В изказването си вицепремиерът цитира изявление на Ангела Меркел, според което бъдещето на еврозоната в следващите месеци е неясно.

Дянков побърза да успокои, че спестяванията на българите не са застрашени, защото страната ни не е въвела еврото и няма да бъде засегната при подобен сценарий. Според него обаче има реална опасност за експортно ориентирания бизнес.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло”, каза финансовият министър.

Дянков припомни някои от събитията в Европа, които се случиха в последните седмици и заяви, че негативни последици за българската икономика със сигурност ще има, като следствие от кризата в някои европейски държави.

На първо място, като основен катализатор на последните трудности в ЕС, Дянков посочи намерението за референдум, изразено от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу. 

„Това постави под въпрос пакета за Гърция – падна правителството там. Кризата отиде към Италия – падна правителството и там. Кризата отиде към Белгия и там им намалиха кредитния рейтинг”, обясни министърът.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина. „При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения”, заяви Дянков.

Така финансовият министър аргументира намерението на правителството за съкращаване на бюджетните разходи догодина и за ускоряването на някои реформи като пенсионната.

Дянков отново заяви, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет, именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС.

„Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям”, обясни още финансистът.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто – втори или трети в Европейския съюз.

„Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите”, каза още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
НЯМА ДА ИМА АВТОМАТИЧНА ЗАМЯНА НА ЕВРО В МАРКИ, АКО СЕ РАЗПАДНЕ ЕВРО-ЗОНАТА...Обмяната ще зависи само и единствено от това какъв курс на марката към еврото ще определи Германия. И дали изобщо еврото ще остане да съществува.Има огромна разлика между въвеждане на еврото и обратното - отказ от еврото. В първия случай срещу всяка вече съществуваща пара се издава евро. Т.е. марки, песети, лири, драхми се заменят с евро. Това е лесна процедура.Но обратното е друго - появата на новите (стари) пари няма да стане като замяна. Те ще се появят независимо от еврото. Вероятно ще има курс за обмяна, но той изобщо няма да е фиксиран, вероятно остатъчното евро ще струва много по-малко, отколкото е струвало при първата замяна. Не е възможно автоматична замяна, защото част от еврата ще се покрият от драхми, друга от песети, трета от лири, четвърта от марки, пета от шилинги и т.н. Няма как да се определи на кое евро съотвества марка и на кое драхма. Затова няма да има автоматична замяна, и най-вероятно спестеното в евро в голяма степен ще се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Това е подтекста на много изказвания напоследък , ми прави впечатление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
al64ad
преди 12 години
МноУ си в грешка!!!Лева е дойчемарка!!Купува си БНБ германски облигацийки и работата е опечена.Кеф ти марка ,кеф ти евро ха ха ха ................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
населението с големите пари по банките е 5% - олигарсите. другите я имат 1000 евро я не. всичко отива за домашни сметки при човека и за материали, лихви, заплати и сметки при малкия и среден бизнес. убий ме няма да изхарча 1000 лв по моловете за да вдигна икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Мии да.Крайно време е да му "приберат" паричките на това богато население.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Няма червени няма зелени, всичко е мъгла за овцете....дано не си една от тях.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Абе вместо да потребява, много взе да икономисва и да трупа това население по банките .... Не мислите ли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
След Патилан е трудно да напишеш каквото и да е, но мисля, че Mavi Goz ще излезе прав и Червените скоро ще вземат нещата в свои ръце - стачки до икономически и политически срив с гарнитура - обезценка на лева /депозитите/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
ами аз вече не държа пари в банката, по едно време имах в евро, но ги дръпнах и обърнах в лева. сега зимата ще отидат за топло и храна, пък на пролет като се разпадне ЕС ще съм на 0 (нула), а нулата си е нула в евро и в лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
...За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани."Обективната истина е, че стигне ли се до разпад на евро-зоната, БНБ няма да може да спаси еврата на българите. БНБ няма да може дори да напечата левове, за да ги даде срещу еврата, защото тези левове няма да имат покритие. Една масова криза със спестяванията, освен че ще разори много спестители, почти сигурно ще срути и банковата система, поради масовия тегления на пари, както и поради пълно разместване в балансите на активи и пасиви, деноминирани в евро.Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Ако България продължи с този валутен борд към еврото, и ако еврото се разпадне, тогава ще има огромни проблеми пред държавата. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят.Даже и главата ти няма да бъде гарантирана, когато американския уран полети и към красотите на Европа в поддръжка на европейската сигурност. Това, което хората по света не забелязват, е войната, която бавно пълзи към нас. Докато ни забълвичкват с кризата в Европа и ни плашат с тероризма, янките притягат примката около Русия и Киттай и една сутрин ще се събудим с "непредизвиканата с нищо провокация" на едната от тях и "легитимният отговор" на някоя от пръснатите по цял свят флотилии на Щатите...! Трябва да е много сляп човек, че да не види накъде някой много умело насочва нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още