IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: До 2030 г. поне 20% от товарните превозни средства ще се движат с чиста енергия

Парламентът предлага на автомобилните производители да намалят количествата въглероден диоксид при производството на нови превозни средства с 35 на сто

22:44 | 14.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 2030 г. 20% от всички товарни превозни средства в пределите на Европейския съюз (ЕС) трябва да работят с чиста енергия и да не замърсяват атмосферата, реши на днешното заседание Европейският парламент (ЕП).

Предлага се производителите да намалят количествата въглероден диоксид при производството на нови автомобили с 35 на сто. 

До 2025 г. се поставя междина цел от 20% редуциране на вредните емисии, информират от пресцентъра на ЕП.

Автомобилните производители трябва да направят необходимото, така че превозните средства да бъдат безвредни за околната среда или да отделят минимално количество изгорели газове, като броят на тези коли да съставлява 20% от общия автопарк от нови коли до 2030 г. и поне 5% до 2025 г.

ЕП признава, че подобен преход изисква промени във веригата за създаване на стойност при превозните средства.

Именно поради тази причина ЕС трябва да подпомага придобиването на нови умения от работещите в сектора за автомобилостроене или пренасочването им към най-силно засегнатите от прехода региони и общности.

Европейската комисия (ЕК) трябва да обмисли оценяването на обема отделян въглероден диоксид от тежкотоварните превозни средства през целия им живот и да предложи задължения на производителите за докладване.

Тежкотоварните автомобили причиняват около една четвърт от замърсяването с въглероден диоксид от превозите в ЕС. Без по-нататъшни действия вредата ще се умножи заради увеличаване на обема на превозите.

Тежкотоварните автомобили са отговорни за близо пет на сто от парниковите газове в ЕС по данни от 2016 г.

От 1990 г. насам това количество е нараснало с 25 процента, главно заради увеличаването на автомобилния товарен превоз. При липсата на нов подход се очаква то да се увеличи допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Конска тяга ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още