IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фукушима залага на зелено, за да забрави ядрената авария

Местните жители обаче са скептични как зелените проекти ще подпомогнат ежедневието им

10:22 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai. Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Toru Hanai. Bloomberg LP

Десетилетие след ядрената авария във Фукушима местните власти се надяват, че могат да забравят инцидента и да превърнат региона в символ на зелената енергетика, пише Ройтерс. Някои от жителите обаче са доста скептични.

На 11 март 2011 година силно земетресение и последвалата вълна цунами разтърсиха Североизточна Япония и предизвикаха авария в ядрената централа във Фукушима. Това събитие повдигна остро дебатите за мястото на ядрената енергетика в бедната на ресурси държава.

Днес префектура Фукушима е един от най-големите производители на енергия от слънцето в Япония, но за да постигне това, получи подкрепа от правителството в размер на 250 млрд. йени (около 2,3 млрд. долара). В региона е разположена и най-голямата в момента централа за производството на "зелен" водород с инсталиран капацитет от 10 мегавата.

Според управителя на префектурата Масао Учибори Фукушима може да разчита изцяло на възобновяеми източници за производство на енергия и да забрави ядрените мощности, а водородът е един от обсъжданите варианти. Целта е до 2040 година регионът да разчита изцяло на зелена енергия.

За да бъде постигнат този план, ще бъдат изградени и вятърни мощности (360 мегавата).

Но местните жители не виждат как зелената трансформация ще подпомогне ежедневието им, пише още Ройтерс. Според тях регионът се нуждае от основна инфраструктура като болници, които да работят денонощно, или грижи за възрастните, а не от зелени проекти, които няма да отворят достатъчно работни места.

Местните коментират, че зелените проекти ще работят, за да снабдяват столицата Токио с електроенергия, по същия начин както и ядрената централа.

В момента болниците в региона не работят през почивните дни и няма достатъчно стимули за привличането обратно на младите хора, които бяха евакуирани след инцидента, разказват местните жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Желая им късмет.Ще ми е интересно да видя как въпросните вятърни мощности (360 мгв) и водородна инсталация (10 мвт) ще заменят 4.7 гвт от шестте блока на аец-а, които са произвеждали годишно около 35 тераватчаса електроенергия( 35 милиона мегаватчаса)За да постигнат това производство със соларни инсталации , ще трябва да инсталират някъде около 20 гигавата соларна мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още