Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Даниел Димитров: Дори при предсрочни избори едва ли ще има разпродажби на БФБ

Според изпълнителния директор на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт" възможността за реализиране на дивидентна доходност не стимулира инвеститорите да купуват акци

Даниел Димитров: Дори при предсрочни избори едва ли ще има разпродажби на БФБ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

През последните седмици родният фондов пазар запазва негативния си тренд от последната година. SOFIX достигна най-ниските си стойности, отчетени през януари. Оборотът на търговия на БФБ намалява, като през последния месец само 5,4 млн. лв. е изтъргуваният обем на акции включени във водещия борсов индекс, обобщава ситуацията от последните седмици пред Investor.bg изпълнителният директор на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт" Даниел Димитров. 

Още по темата

Според него след публикуването на одитираните отчети за 2018 г. последните седмици са бедни на корпоративни събития, които могат да раздвижат търговията с акции на българските публични компании. Единствено Общите събрания на акционерите привличат внимание, основно заради решенията, свързани с разпределението на натрупаните печалби.

"От вече проведените събрания акционерите на „Елхим Искра“ АД, „М+С хидравлик“ АД, „Стара планина Холд“ АД, „Корадо България“ АД, „Кораборемонтен завод Одесос“ АД и „ЕМКА“ АД взеха решения за разпределяне на дивидент от печалбата натрупана през 2018 г. Други компании тепърва свикват своите събрания, които трябва да се проведат в срок до 30 юни. Възможността за реализиране на дивидентна доходност обаче не стимулира инвеститорите да купуват акции. Цените на акциите на посочените дружества са близо до най-ниските в рамките на последните 12 месеца", коментира Димитров.

Той отдава липсата на доверие на инвеститорите към родните компании на комбинацията от външни и вътрешни фактори. От една страна - забавянето на икономиките на основните търговски партньори на страната в Европейския съюз, търговската война на САЩ с Китай, Brexit са най-важните, но не и единствени причини инвеститорите да са предпазливи при инвестициите си в развиващите се пазари. От друга страна налице са и вътрешни причини, убеден е той. Политическата нестабилност у нас преди изборите за Европейски парламент, корупционните скандали и конфликтите между партиите в управляващата коалиция повишават политическия риск в страната.

"Към настоящия момент не очаквам подобрение нито при външните, нито при вътрешните фактори. В случай че ПП ГЕРБ остане втора сила на изборите за Европарламент, е възможно да се стигне и до предсрочни парламентарни избори по-късно тази година. Това обаче надали ще доведе до масирани разпродажби на акциите на БФБ. Рисковите играчи отдавна не са фактор на местния пазар, а големите пакети от акции се държат от институционални инвеститори с дългосрочен хоризонт", обобщава Димитров пред Investor.bg.

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
15
 
3
преди 2 месеца
а защо в същото време банките преливат от депозити!
дори ктб фалитът не успя да раздвижи бфб
имам чуството че хората които инвестираме на бфб сме една шепа
дай по-скоро да се създаде този единен европейски борсоф пазар и ние да сме част от него
6
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Индексите падат, защото има вътрешни фактори, а именно: никой не знае дали "успешните" компании ще успеят да си напазаруват пак политици и какво ще стане с мажоритара им. Обратно: BGREIT се качва защото всички свободни пари се насочват към тухли и бетон. От друга страна роботите идват и в средно бъдеще ще има опразване на офисите, което ще се случи най-бързо в нашата мила Татковина, заради демографския фактор (количествен и качествен). Облигациите, ако избщо се търгуват на БФБ, са на номинал. Което значи, че или някой е наредил "доходността" да не мърда. Или другата причина може да е, че няма нито подобрение, нито влошаване в кредита на компаниите. Кавам ти дъще... сещай се снахо.
2
 
28
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ала-бала - външни фактори, вътрешни фактори що се отнася до БФБ! Къде са истинските фактори за спада и състоянието на нашата борса - некоректни мажоритари, слаба /фиктивна/ КФН за да ги санкционира и налага спазване на изискванията /закони и наредби/ от ВСИЧКИ на капиталовия пазар, незаинтересованост от държавата /в лицето на МФ, МИ и др./ да се развива БФБ и др.

Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата