IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите от търговия на пазара за растеж на МСП на БФБ ще бъдат необлагаеми

Облекчението ще бъде за период от 5 г., след което ще се преценява неговия ефект

14:05 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маню Моравенов и&nbsp;Александър Георгиев при подписването на договора.&nbsp;<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Маню Моравенов и Александър Георгиев при подписването на договора. Снимка: БФБ АД

Резултатите от сделки, сключени на организирания от Българската фондова борса нерегулиран пазар за растеж на малки и средни предприятия, ще бъдат изключени от данъчно облагане - облекчение, от което досега се ползваха само публичните компании на регулиран пазар.

Това обяви Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БФБ - София по време на съвместен форум с Фонда на фондовете за насърчаване на инвестициите в проспериращи компании в България.

Данъчните облекчения за компаниите на пазара за растеж се предвиждат като временна мярка за насърчаване за следващите 5 години, след което ще бъде оценен нейният ефект и ще се вземе решение за по-нататъшното й прилагане.

„Едва 4% от български компании смятат капиталовите инвестиции като подходяща форма за финансиране на своя бизнес“, обяви Моравенов. Като цяло капиталовата форма на инвестиране е на последно място сред начините, които фирмите избират за финансиране на дейността си, като най-популярни остават кредитните линии, банковото кредитиране и лизинга.

По-рано днес БФБ и Фонда на фондовете подписаха Меморандум за популяризиране, обучение и стимулиране на динамични и амбициозни български компании да набират капитал за инвестиране в техния растеж.

„Ситуацията не е от най-лесните за компаниите на пазара, макар кризата да идва от другаде сега. От съществен интерес за нас е нашият капиталов пазар да е стабилен и да може да се защити“, заяви Маринела Петрова, заместник – министър на финансите, която откри форума.

Усилията на БФБ и Фонда са концентрирани в две направления. „От една страна, развиваме нови форми на финансиране, подходящи за стартиращи и иновативни български компании, които не биха получили кредит от търговските банки заради по-висок риск. От друга страна, искаме да повишим финансовата култура на предприемачите, като им предлагаме тези нови инструменти“, коментира Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете.

Общо 84,2 млн. евро е ресурсът на Фонда на фондовете, който цели да подпомогне развитието на бизнеса у нас. „Българските компании нямат проблем да получат инвестиции“, заяви Моравенов, като представи възможностите, които пазарът за растеж beam предлага на фондовете за рисково и дялово финансиране.

Основната цел на Пазар beam е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании.

„Пазар beam запълва празната ниша между финансиране с частен капитал и финансиране на регулирани пазари. Той е част по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ“, коментира Жана Христова, мениджър на пазара. По думите й инвестициите в растящи компании дават 20% доходност спрямо 4% от инвестиции в недвижими имоти и 0,4% от банковите депозити.

Пазарът за растеж на МСП beam осигурява на компаниите редица облекчения в сравнение с административните изисквания спрямо дружествата, допуснати до търговия на регулирания пазар, организиран от БФБ. Занижените изисквания към емитентите са, както по отношение на процеса на допускане до търговия, така и на последващия им живот като листнати компании. За набирането на капитал до 3 млн. евро или за увеличение на капитал с до 3 млн. евро на вече допуснато до търговия на пазар beam дружество, не е необходим одобрен проспект за първично публично предлагане от Комисията за финансов надзор.  Дружествата имат задължение да публикуват пред обществеността само годишни и шестмесечни финансови отчети, а впоследствие могат да се прехвърлят на основния пазар на БФБ при облекчени изисквания, обясни Христова.

Технологичната компания „Биодит“ предстои да се листне на пазара beam на БФБ.

Пазарът за растеж на МСП beam е насочен най-вече към малките и средните компании, които са регистрирани като акционерни дружества в страната или чужбина. Но на него могат да бъдат регистрирани и по-големи дружества, като ограничението е след допускането пазарната им капитализация да не надвишава 200 млн. евро за последните три календарни години. 

Изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов коментира и трудностите, с които се сблъсква българската борса в момента. „Изправени сме пред стена от липса на бизнес интерес. Когато един пазар е малък, той трябва да привлече интереса. България никога не е гледана от чуждестранните инвеститори самостоятелно, а само като регион“, посочи той, като допълни, че най-развитите борси в региона са Атинската и Букурещката, която също изпревари по мащаби българската в последните години.

„Големият проблем е, че всички борси използват самостоятелна инфраструктура, затова трябва да се реши въпроса на ниво сетълмент. За съжаление изолацията отложи този процес, но вярвам, че разговорите ще продължат. Това, от което се нуждаем в момента е бизнес подкрепа от инвестиционни посредници с достъп до други пазари, които да обслужват поръчките“, коментира Моравенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още