IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно на Доверие холдинг е допуснато до търг за банка в Молдова

Началната цена за мажоритарния дял на Moldindconbank е 76,6 млн. лв.

11:41 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Дъщерно на Доверие холдинг е допуснато до търг за банка в Молдова

Дъщерното дружество на „Доверие – обединен холдинг“ АД, „Доверие – инвест“ ЕАД е допуснато до публичен търг за покупка на мажоритарния дял в молдовската Moldindconbank  с начална цена 76,6 млн. лв., съобщи холдингът чрез БФБ-София.

Дъщерното дружество на „Доверие – обединен холдинг“ АД, „Доверие – инвест“ ЕАД е сключило предварителен договор за покупка на 63,8865% от капитала на B.C. Moldindconbank S.A. – банка, регистрирана и действаща в Република Молдова, с Правителството на Република Молдова чрез Агенцията за държавна собственост на Молдова.

Предварителният договор бе сключен на 13 февруари 2019 г. въз основа на полученото от „Доверие – инвест“ ЕАД предварително разрешение от Националната банка на Молдова за придобиване на значителен дял от капитала на банка Moldindconbank S.A. Към настоящия момент разрешението е преведено и постилирано и с него се дава право на „Доверие – инвест“ ЕАД да придобие 63,8865% от капитала на посочената банка.

„Доверие – инвест“ ЕАД получи писмо от Съвета по конкуренцията в Република Молдова, с което беше констатирано, че сделката за придобиването на горепосоченото акционерно участие не попада в кръга на сделките, за които се изисква предварително разрешение от Съвета.

Подписването на предварителния договор с Правителството на Република Молдова чрез молдовската Агенция за държавна собственост дава началото на процедура, в която „Доверие – инвест“ ЕАД е оправомощено да участва в публичен търг за закупуване на пакет акции от капитала на Moldindconbank S.A. в размер на 3 173 751 акции или 63,8865% от капитала с начална цена 239,5 молдовски леи за акция или общо 760 113 364,5 млдовски леи или 76 614 349 лева по настоящия курс. Към тази цена ще бъдат прибавени и разходите по придобиването на акциите.

Информацията е публикувана вчера в 17:22 ч., след края на търговската сесия. В рамките на вчерашния ден акциите на Доверие обединен холдинг АД поскъпнаха със 7% до 2,17 лв. за акция. Само за последния месец повишението е с 45% до 2,17 лв. за ценна книга. Като евентуална причина за повишението може да се посочат очаквания, че холдингът ще влезе в SOFIX от март 2019 г. А може би и че ще придобие молдовска банка, за което има информации от няколко седмици.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още