IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ определи емисионна цена от 1,9 лв. на акция

Ще се търси удвояване на капитала с 20,15 млн. акции, а минимумът за успех е записването на 50%

10:43 | 23.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Локация на сградата (К) в София тех парк, която ФНИБ ще построи</p>

Локация на сградата (К) в София тех парк, която ФНИБ ще построи

Фондът за недвижими имоти България АДСИЦ е определил емисионна цена от 1,9 лв. на нова акция за предстоящото увеличение на капитала, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

Максималният размер на новата емисия е 20,15 млн. акции, тоест при пълен успех на емисията ще има удвояване на основния капитал до 40,3 млн. лв. Минимумът за успех на записването е плащането на 10,075 млн. акции или 50% от предложените.

За посредници по увеличението са избрани "ПФБК" ООД и "София интернешънъл секюритиз" АД.

Разбира се, увеличението ще бъде с издаването на права, като всеки настоящ акционер, ще може да упражни правото си, да го продаде, или то ще бъде предложено на аукционът за неизползваните права.

Целта, за която ще бъдат изразходвани средствата от увеличението е инвестиция в офис сграда в София тех парк, с очаквана надземна разгъната застроена площ (РЗП) от 35 000 кв. м. и подземна част от 16 000 кв. м. Строежът е планиран да се изпълни върху учреденото право на строеж в полза на фонда в Зона 2 от застроителния план на Научно-технологичен парк гр. София (София тех парк). Очакваната стойност на сградата е около 35 млн. евро.

Успоредно с решението за увеличение на капитала е насрочено и общо събрание на акционерите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ за 20 юни 2018 г. в Интерпред-СТЦ в гр. София от 10 ч.

На него освен рутинните точки ще се гласува и брутен дивидент за 2017 г. от 0,0341072 лв. на акция, което е 90% от печалбата за миналата година.  Анализ на Investor.bg показа, че печалата щеше да бъде около 0,16 лв. на акция и дивидентът около 0,14 лв., ако не беше еднократния ефект от продажбата на парцели в квартал Младост IV в София.

Акциите на ФНИБ АДСИЦ поевтиняват с 18% за последните 12 месеца до 1,82 лв. за акция и 36,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Интересно е, че емисионната цена на новите акции от 1,9 лв. е над пазарната цена, но основните акционери във фонда са пенсионните фондове (с дял от 42,53%), както и договорни фондове (с дял от 10,1%) и вероятно при направеното предварително проучване, тези институции са потвърдили, че ще запишат при цена от 1,9 лв. на акция.

Предстои да видим дали в следващите дни пазарната цена ще се повиши до нивото на емисионната.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Minka
преди 5 години
Пенсионните фондове дори и не им дреме какво се случва тук. Ако не беше така, още преди години щяха да сменят мениджмънта. Само на NN се чудя как изобщо го допускат, останалите са ми ясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още