Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Ямболен" ще изгражда собствена фотоволтаична централа за над 14,4 млн. лв.

Дружеството смята да продава излишния ток и с постъпленията да покрие натрупаните загуби от предишни години

"Ямболен" ще изгражда собствена фотоволтаична централа за над 14,4 млн. лв.

Снимка: Pixabay

Производителят на синтетични влакна „Ямболен“ АД, който от години е спрял основното си производство, ще изгради фотоволтаична централа. С приходите от продажбата на излишния ток дружеството планира да покрие натрупаните загуби от предишни години.

Това се вижда от материали за предстоящо общо събрание на акционерите, което ще се състои на 18 февруари в Ямбол. Поканата и материалите са публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството притежава лиценз за производство на електрическа и топлинна енергия за срок от 25 години, посочва се в доклада на ръководството.

По отношение на дейността, която се осъществява в момента, се очертават следните приоритети: намаляване на енергийните разходи, постепенно обновяване на машинния парк с цел повишаване на производителността и намаляване на себестойността на продукцията, установяване на бизнес контакти за изпълнение на поръчки за машиностроителни изделия и конструкции и увеличаване на заетостта на хотелския комплекс „Ямболен“, който да генерира допълнителни приходи.

Предвижда се проектиране и строителство на две фотоволтаични инсталации – една на покриви на сгради и една на терен. Инсталираната мощност се предвижда да е малко под 10 хил. киловатпика (kWp).

Общата стойност на инвестицията с ДДС възлиза на 7,375 млн. евро (14,42 млн. лева).

„Ямболен“ АД планира да финансира инвестицията с кредит от „Интернешънъл Асет Банк“ за същата сума. Изготвен е финансов модел за периода 2022 – 2041 г., като в паричния поток е включено изплащането на кредита към банката до 2031 г.

Изчисленията показват, че срокът за откупуване на инвестицията е 5 години и 5 месеца.

Фотоволтаичните инсталации се предлага да се проектират и изпълнят от „Пи Ви Консулт“ ООД, което проектира, доставя материали и монтира фотоволтаици. Компанията е осъществила над 400 проекта с общ производствен капацитет на инсталациите над 2 GB. Проектите са разположени в 24 страни на 4 континента – Русия, Турция, Мароко, Монголия, Австралия, Швеция, Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Австрия, Нидерландия, Испания, Франция, Испания, Италия, Великобритания, Румъния, Гърция, Молдова, Албания, Косово и Албания.

В отчета си за деветмесечието на 2021 г. „Ямболен“ посочва, че не е реализирало приходи от производство на полиестерни влакна и полиестерна коприна поради преструктуриране. В момента дружеството продава изработени резервни части, отдава имоти под наем и оказва други услуги, от което реализира приходи.

Значителна част от приходите се формират от производствената дейност на определени контрагенти: „Екопласт файбър“ АД, „Континвест“ ООД, „Приматекс“ ООД, което пречиства отпадните си води в пречиствателната станция към „Ямболен“, както и „Палфингер“ ЕООД, за което „Ямболен“ изготвя химични разтвори за производството.

Приходите на компанията към края на септември 2021 г. възлизат на 526 хил. лева спрямо 751 хил. лева година по-рано, а разходите са за 429 хил. лева при 555 хил. лева година по-рано. Реализирана е печалба в размер на 97 хил. лева при 196 хил. лева за същия период на предходната година.

Дружеството има нетекущи задължения за 9,153 млн. лева и текущи задължения за 827 хил. лева. Паричните средства на компанията са за само 17 хил. лева при 248 хил. лева година по-рано. Дружеството притежава имоти, земи, сгради, машини, оборудване и съоръжения за малко под 10 млн. лева.

Основният акционер е заявил писмено готовност да продължи да подкрепя финансово „Ямболен“ през тази финансова година, макар да съществува несигурност доколко предприятието ще продължи да действа.

Сделки с акции на дружеството в последната година не са осъществявани. Последната сделка е от 8 октомври 2020 г. при цена от 0,65 лева за акция. Пазарната капитализация е за 794,5 хил. лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX започва седмицата с минимален спад