Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Как се справя бизнесът с усложнените финансови регулации?

Те са прекалено тежки за българската действителност, заявиха експерти

Как се справя бизнесът с усложнените финансови регулации?

Снимка: Станислав Стоянов, Investor Media Group

"Всички регламенти, директиви и нормативни документи от последните години са около 1,5 млн. страници“, заяви по повод обема на финансовите регулации Стоян Николов, управител на ПФБК ООД, по време на Investor Finance Forum, който се провежда днес в София.

„Ако човек чете по 500 страници на ден и през уикендите, ще му отнеме 6 години, за да се запознае с тях, без да ги научи, защото само ги е чел набързо. Това е голям обем информация, който иска голям ресурс от време и хора, естествено тези регулации са полезни, но са възникнали след проблеми в големите западни банки, които са с по 3 200 служители в търговския отдел“, сподели Николов. 

Още по темата

„Тези правила са правени за големи субекти и са приведени до български субекти, което е несъпоставимо. А в България сме имали по-добра регулация от MiFID II, като например, сетълмент от два дни, какъвто е имало само в  2-3 държави в ЕС. В България има регистър Булстат от 30 години, докато чуждите субекти нямаха и за тях се въведе LEI код, което дублира българския ЕИК, което е тежест“, смята Николов.

Според Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите, новите правила като MiFID II и GDPR са довели до това ползвателите на анализите за българските компании да намалеят от 300-400 на 30-40. Регулациите трябва да отговарят на степента на зрялост на съответния пазар, не може за нашия да е като за Германия, това наистина тежи. Само за сравнение, с около 80% се е увеличила тежестта на работата по дейността на директорите за връзка с инвеститорите в последната година, сподели Пеева.

„Не искам да се оплаквам от тежестта на регулациите, но трябва да намерим начин за ефективна дейност, защото пазарите ще се променят от развитието на технологиите. Считам, че все по-ясно ще се наблюдава процес на деинтермедиация. Преди 10 години борсите бяха както са си сега, а именно един организатор и много членове с достъп на крайни инвеститори. Вече не е нужно едно лице да свързва други, доколкото всеки може да се свърже с всеки. Посредниците са на практика ненужни. Бизнесът в последните години намалява за всички борси, с които съм си говорил, без някой да вижда признаци това да се промени. А 24% от компаниите, които са били в SOFIX, сега са с „корема нагоре“, поради проблема с корпоративното управление, което е притеснително“, заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ АД.

Според Николай Майстер, изпълнителен директор на Интеркапитал Маркетс, се получава така, че дребните инвеститори нямат доверие на българските посредници да декларират какви доходи и активи притежават, а имат доверие на големите банки в САЩ и Германия, които са им продавали токсични активи, знаейки, че не струват толкова.

Има ситуация, при която фондовете, в които влизат пенсионните ни пари, плащат на дистрибутора комисиона за привлечените пари и дори му дават част от комисионата за управление, при което не им остават средства за привличане на качествени служители и се принуждават да ползват анализи на продавачи на ценни книжа, които са пристрастни.

Настройките са, че регулациите няма как да бъдат подминати и ще се работи в тази среда.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Феърплей“: „Санта Марина“ Созопол е отворена и посреща собственици и гости