Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Люксембургско инвестиционно дружество ще предлага ценни книжа в България

Българският инвестиционен посредник „Файнекс” ще започне да извършва дейност в 29 държави

Люксембургско инвестиционно дружество ще предлага ценни книжа в България

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) прие нотификацията от люксембургската Комисия за надзор на финансовия сектор (CSSF) относно публичното предлагане в България на класове ценни книжа на подфондове на инвестиционно дружество Schroder International Selection Fund, управлявано от Schroder Investment Management в Люксембург. Това става ясно от решенията на регулатора от провелото се на 12 март заседание.

Комисията също така прекратява производството за издаване на лиценз като инвестиционен посредник на „Линкс Рисорсис” ЕООД по тяхно искане.

Изпратено е писмо на инвестиционен посредник „Делтасток” АД за извършване на корекции в документите относно намерението на дружеството да закрие клона си в Букурещ, Румъния.

Комисията открива производства по прилагане на принудителни административни мерки спрямо „Българска фондова борса-София“ АД във връзка с окончателното спиране извършването на сделки с акции, емитирани от дружествата „Юрокапитал Битекс“ АД,  „Екотаб“ АД, „Марбъл Артс“ АД, „Медицински диагностично – консултативен център Биочек (МДКЦ Биочек)“ АД, „Мен инвестмънт груп“ АД (Фиа България АД),  „Месокомбинат Казанлък“ АД, „Орфей - Б“ АД, „Прайм Турист“ АД и „Резервни части“ АД.

От решенията става ясно още, че в регистъра, воден от КФН, са вписани проспекти на договорните фондове ДФ „Тексим Балкани”, ДФ „Тексим България”, ДФ „Тексим Комодити Стратеджи” и ДФ „Тексим Парични Пазари“, актуализирани към 09.02.2018 г., управлявани от УД „Тексим Асет Мениджмънт” ЕАД.

Регулаторът утвърждава избора на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация - СиВЗК” на „Мазарс“ ООД и „Захаринова и партньори” ООД като одиторски дружества, които да проверят и заверят съвместно годишния финансов отчет за 2017 г. на застрахователя.

От решенията е видно още, че Румяна Гешева Бетова е одобрена за член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ЗД „Евроинс Живот” ЕАД, а Стефан Адриаан Герта Делае е одобрен за член на Управителен съвет и изпълнителен директор на „ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД.

По време на заседанието си КФН е приела да спазва в надзорната си дейност Насоки в рамките на директивата за разпространението на застрахователни продукти относно основаващите се на застраховане инвестиционни продукти, включващи структура, която затруднява клиента да разбере съществуващите рискове, приети от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Регулаторът също така съгласува избора на пенсионно осигурителна компания „ДСК - Родина“ АД на „Делойт Одит“ ООД и „АФА“ ООД като одитори, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишните финансови отчети за 2018 г. на пенсионноосигурителното дружество и управляваните от него Универсален пенсионен фонд „ДСК - Родина“, Професионален пенсионен фонд „ДСК - Родина“, Доброволен пенсионен фонд „ДСК - Родина“ и Доброволен пенсионен фонд по професионални схеми „ДСК - Родина“.

Комисията е взела решение да изпрати нотификация от инвестиционен посредник „Файнекс” OOД (с предишна правно-организационна форма „Файнекс” ЕOOД) до надзорните органи на Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания, че ИП „Файнекс” OOД ще извършва дейност при условията на свободно предоставяне на услуги, без да открива клон, на територията на техните държави.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Новини и анализи КФН

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX нарасна с малко под 1% за седмицата