IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариян Йорданов: 2018 г. носи риск за всяка една акция на БФБ

През миналата година се наблюдаваше наваксване на компаниите, чиито акции поевтиняваха в последните години, коментира пазарният анализатор

14:31 | 08.01.18 г. 1
Мариян Йорданов: 2018 г. носи риск за всяка една акция на БФБ

Изминалата 2017 г. беше поредната успешна година за участниците на Българската фондова борса (БФБ) с ръст от 15% на основния индекс SOFIX. Важното е, че това бе седма поредна година на успех и това вече се приема за даденост. С всяка година става все по-голям общият ръст и вече е над 100% от дъната. Това каза пазарният анализатор Мариян Йорданов от Investor.bg в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria.

Оборотът не трябва да бъде считан за единствен критерий при анализите, уточни Йорданов. Той се дължи основно на единични сделки, които едва ли ще се повторят. "Оборотът е важен за родния пазарен оператор, за да има приходи от комисиони и да се издържа, докато за инвеститорите, спекулантите и институционалните инвеститори той не е толкова съществен фактор", посочи той.

Според него успешната година се дължи от една страна инерцията, набрана през 2016 г., а от друга страна на ниските лихви и повишаващите се спестявания, както и на няколкото търгови предложения като това на Биовет и Евроинс.

"Отделни компании привлякоха вниманието с новини, като например ЧЕЗ, които решиха да продадат подразделението си в България, което доведе до силно поскъпване на акциите. Имаше информация от Първа инвестиционна банка, че ще търси стратегически миноритарен инвеститор. Инерцията от чуждите борси също влияе на БФБ. Фондът на Експат приключи много силно 2016 г., но имаше импулс и през 2017 г. Така че много са факторите и засега няма насрещен вятър", смята анализаторът.

Общо 25 компании в състава на индекса BGBX40 поскъпват, а 15 поевтиняват, което означава, че сме на етап, в който "се отсява сеното от сламата", затова инвеститорите трябва да са нащрек. Не всичко ще върви нагоре, предупреди Йорданов.

По думите му на нашата борса във фокуса на инвеститорите са дивидентните компании, които носят добър доход спрямо лихвите в банките. Индустриалните компании са твърде разнообразни и малко от тях са останали на борсата.

Според него през миналата година се наблюдаваше наваксване на компаниите, които поевтиняваха в последните години. Пример за това са Еврохолд, която тръгна от дъно от 0,6 лв. до 1,5 лв. и стана най-силно поскъпващата компания на годината, както и Доверие обединен холдинг, която тръгна отново от дъно под 1 лв. и финишира над 2 лв.

"Рискове през 2018 г. има. Трейс извади няколко отчета на загуба, забави се строителството на магистрала "Струма" и акцията поевтиня. Поевтиняха и акциите на Индустриален капитал холдинг, защото излезе от SOFIX и фондът, който репликира индекса, разпродаде книжата на компанията. За всяка една акция има една или друга опасност", категоричен е Йорданов. 

Целия разговор с Мариян Йорданов гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Нека не наричаме един пишман журналист, хванат в манипулация на акции чак пък финансов анализатор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още