Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Монбат“ ще плати 10,3 млн. евро за 60% от тунизийската компания за батерии

Финансирането на придобиването ще се осъществи със средства от неусвоената част от емисията облигации и собствени средства

„Монбат“ ще плати 10,3 млн. евро за 60% от тунизийската компания за батерии

Снимка: Pixabay

„Монбат“ ще заплати 10,3 млн. евро за покупката на акции, представляващи 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR, съобщи команията чрез БФБ – София.

Дружеството вече е подписало договора за покупка, съгласно който „Монбат“ ще придобие 720 000 броя акции. Новината за покупката беше съобщена на 11 май. От компанията тогава посочиха, че придобиването на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия.

Монбат АД
Финансирането на придобиването се планира да се осъществи със средства от неусвоената част от емисията облигации ISIN BG2100023170, а разликата ще бъде финансирана със собствени средства.

Трансакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа, като първо ще бъдат придобити и платени акциите от уговорената в договора цена, представляващи 23% от капитала на NOUR, а останалите 37% ще бъдат придобити и платени в срок до 31 декември 2021 г.

Към 31 март „Монбат“ отчете на индивидуална база нетни приходи от продажби на стойност 88,7 хил. лв., което представлява увеличение от 32,72% на годишна база.

Реализираната печалба преди облагане с данъци на индивидуална база към края на първото тримесечие e в размер на близо 7 млн. лв., нараствайки със 76% за година.

Индивидуалната нетна печалба на „Монбат“ към края на март е в размер на 6,2 млн. лв.

От началото на годината акциите на „Монбат“ поскъпват с 42,5% при пазарна капитализация от 222,3 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата започва предимно положително за индексите на БФБ