Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Монбат" ще придобие дял от тунизийска компания за батерии

Придобиването е в съответствие със стратегическите цели за собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие

"Монбат" ще придобие дял от тунизийска компания за батерии

Снимка: Pixabay

„Монбат“ АД ще придобие дял от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR, съобщи компанията чрез БФБ – София.

Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване (due diligence), включващо финансова, техническа и оперативна проверка, извършена през 2020 и 2021 г. За решението е взет под внимание и направеният бизнес план и прогнозен паричен поток.

Финансирането на придобиването се планира да се осъществи със средства от набраната емисия облигации ISIN BG2100023170 и собствени средства.

Придобиването на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия.

Предвижда се „Монбат“ да придобие общо до 720 000 броя акции с право на глас, или 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Трансакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа, като първо ще бъдат придобити и платени акциите от уговорената в договора цена, представляващи 23% от капитала на NOUR, а останалите 37% ще бъдат придобити и платени в срок до 31 декември 2021 г.

Сделката се извършва при осъществяване на обичайната търговска дейност, посочват от дружеството.

Монбат АД
Към 31 март „Монбат“ отчете на индивидуална база нетни приходи от продажби на стойност 88,7 хил. лв., което представлява увеличение от 32,72% на годишна база.

Реализираната печалба преди облагане с данъци на индивидуална база към края на първото тримесечие e в размер на близо 7 млн. лв., нараствайки със 76% за година.

Индивидуалната нетна печалба на „Монбат“ към края на март е в размер на 6,2 млн. лв.

За периода 31 март 2020 г. - 31 март 2021 г. дружеството е реализирало на индивидуална база общо приходи от чужбина в размер на 39,3 млн. евро, които представляват 86,7% от общите нетни приходи от продажби.

За първите три месеца на тази година основен пазар на „Монбат“ АД е Германия с 3,9 млн. евро приходи от продажби, което представлява 9,74% от общия износ на дружеството на индивидуална база.

Реализираните приходи от продажби на вътрешен пазар на индивидуална база към края на март са в размер на 11,8 млн. лв. и представляват 13,30% от общите нетни приходи от  продажби.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 46,25% при пазарна капитализация от 228,15 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с ръст от 1,08%