Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Софарма“ АД предлага да не се гласува нов дивидент за 2018 г.

Идеята е акционерите да останат само с предварително изплатените 5 ст. на акция в края на 2018 г.

„Софарма“ АД предлага да не се гласува нов дивидент за 2018 г.

Снимка: Софарма АД

Съветът на директорите на „Софарма“ АД предлага да не се гласува нов дивидент за 2018 г., показва поканата за свикване на общо събрание, подадена в Търговския регистър. Събранието е насрочено за 7 юни 2019 г. от 11 ч. в Софарма Бизнес Тауърс.

Идеята е акционерите да останат само с предварително изплатените през септември 5 ст. на акция за 2018 г.

На 6 ноември 2017 г. „Софарма“ АД обяви, че ще започне изграждането на два нови завода, един в гр. Казанлък за екстракционна мощност и в гр. София за ново лиофилно производство. Възможно е тези инвестиции, както и експанзията на дъщерното дружество „Софарма Трейдинг" АД в България и Сърбия да са причина за охлаждане на дивидентната политика. На този фон през последните месеци продажбите на продукция на „Софарма“ АД не се увеличават, а дори имат спад с 3% през 2018 г. и с нови 2% за първото тримесечие на 2019 г.

Разбира се, акционерите може да решат и друго, защото в самата покана е записано, че „акционерите имат право, при спазване изискванията на закона, да правят по същество предложения за решения по всеки въпрос, включен в дневния ред, до прекратяване на разискванията по този въпрос и преди гласуване на решение по него от Общото събрание. При упражняване на това право се прилага съответно ограничението, предвидено в чл. 118, ал.3 от ЗППЦК.“

От печалбата за 2018 г. в размер на 33,3 млн. лв. се предлага да бъде официализиран вече изплатеният дивидент от 0,05 лв. или общо 6,3 млн. лв. За покриване на загуби от минали години са предвидени 4,65 млн. лв., а останалите 22,36 млн. лв. да се отнесе в допълнителни резерви.

Ще се гласува също така допълнително възнаграждение за изпълнителния директор в размер на 1% от печалбата за 2018 г., както и други 2% от печалбата за висшия мениджърски екип на дружеството.

Акциите на „Софарма“ АД поевтиняват със 17,18% в последните 12 месеца до 3,52 лв. за акция и 474,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределени са и брутни дивиденти за общо 0,16 лв. на акция.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на фармацевтичната компания.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Защо любимият ни Чичо попари надеждите за дивидент? Да не би да е изпратил пари в чужда банка?

Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент