IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва публичното предлагане на конвертируемите облигации на "Монбат"

Предлагането ще се счита за успешно при записани минимум 15 хил. конвертируеми облигации

18:59 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на батерии "Монбат" АД обяви началото на публично предлагане на до 30 хил. броя безналични, лихвоносни конвертируеми, свободнопрехвърляеми и необезпечени облигации, с номинална и емисионна стойност от 1 000 евро на облигация и с обща емисионна стойност 30 млн. евро.  

Минималният брой записани конвертируеми облигации, при който предлагането ще се счита за успешно, е 15 000 конвертируеми облигации.

Предлаганите конвертируеми облигации се издават след решение на Съвета на директорите на Монбат на 10 октомври 2017 г.

Проспектът за първично публично предлагане на конвертируеми облигации от настоящата емисия беше одобрен от КФН на 21 ноември 2017 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Настоящите акционери на "Монбат" имат право да запишат конвертируеми облигации от настоящата емисия, съразмерно на участието си в капитала на дружеството. За да се осигури правото на акционерите, се издават права. Срещу една акция се издава едно право.

Правата се издават в полза на акционерите, придобили акции най-късно 7 дни след датата на публикуване на настоящото съобщение. На следващия работен ден „Централен депозитар“ АД открива сметки за права на акционерите на "Монбат", като всеки от тях има възможност да придобие такава част от новите облигации, която съответства на дела му в капитала.

Срещу всеки 1 300 права акционерите или третите лица, придобили права по време на свободната търговия с права, имат право да запишат една облигация от настоящата емисия на емисионна стойност 1 000 евро за облигация.

Всяко лице, което не е акционер и желае да запише конвертируеми облигации от емисията, може да придобие права в срока за прехвърляне на правата или при провеждането на явния аукцион. Всяко лице може да запише най-малко една конвертируема облигация и най-много такъв брой конвертируеми облигации, който е равен на броя на придобитите права, разделен на 1 300.

Средствата ще се използват за придобиване на нетекущи финансови активи, вероятно планираните покупки на завод за акумулатори в Тунис и рециклиращи мощности в Италия. Минималният размер за успех на емисията е 15 млн. евро.

Финансирането е част от плановете на компанията за разширяване на бизнеса и навлизане на нови пазари, които ръководството на дружеството обяви пред своите инвеститори и медиите в края на септември.

В проспекта е записано, че периодът 2017 - 2021 г. ще бъде нов етап и подход за навлизане на групата на дружеството на целеви пазари чрез хибридна стратегия за растеж (производство и дистрибуция), както и създаване на предпоставки за специализиране в 3 категории: производни продукти от рециклиращата дейност на дружеството; усвояване на нови технологии за производство на батерии и повишаване броя на продуктовите и технологични решения в областта на енергийно управление.

Акциите на "Монбат" поскъпват с 14,37% от началото на годината при пазарна капитализация от 430,872 млн. лв.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още