IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитанът и помощник-капитанът на Vera Su остават за постоянно в ареста

Според съда те са съпричастни към престъплението и има опасност да се укрият

18:12 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МО</em></p>

Снимка: МО

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста капитана на кораба Vera Su. Според съда може да бъде направено обосновано предположение, че е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, има опасност да се укрие предвид това, че е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България.

Капитанът е обвинен, че е допуснал корабът да заседне и по този начин е била създадена опасност за живота на други хора и значително повреждане на чужд имот. Според съда са събрани данни за неизпълнение от страна на капитана на задължения за безопасността на кораба - без значение, че той не е бил на вахта във въпросната вечер, предава БТА.

Служебният защитник на капитана на Vera Su изтъкна, че разпоредбата на чл. 340, ал. 1 от Наказателния кодекс, по която е обвинен, не е приложима спрямо него, тъй като в нощта на инцидента не е бил на вахта. Освен това не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радиоповикванията на българските гранични власти. Защитата посочи, че задържаният е с добро професионално поведение и не е осъждан, и поиска да бъде поставен под домашен арест - в хотела в Каварна.

Адвокатът поиска за капитана домашен арест, който той да изтърпи в общинския хотел в Каварна. Капитанът заяви, че поддържа искането на адвоката си и изказа уважение към съда. В случай, че остане в ареста, той помоли за по-добри условия. Съдът обаче постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Малко по-късно съдът гледа мярката на втория помощник-капитан и също го остави в ареста, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още