IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell подкрепи създаването на уникален детски научен и енергиен център в Бургас

Образователни и интерактивни инсталации в „ПланетУм“ разкриват как енергията и откритията променят живота през последните векове

17:36 | 02.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Shell България</em></p>

Снимки: Shell България

Първият по рода си за България научен и енергиен център „ПланeтУм“ бе открит в Бургас. Проектът за него се реализира с подкрепата на Shell, партньорите в проучвателен „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море Уудсайд енерджи и Репсол, както и на Община Бургас и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Социалната инвестиция на трите компании е в размер на 474 хил. евро. Центърът се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града.

  
В „ПланетУм“ са обособени няколко различни зони, сред които „Енергия“, „Откривателство“ и „Иновации“. С помощта на над 20 образователни и интерактивни инсталации посетителите ще могат, забавлявайки се, да научат как се генерира и използва енергията от различните традиционни и възобновяеми източници, да се запознаят с някои от откритията, които са променили живота ни през последните векове, както и да разберат други интересни факти, като например с какво е уникална и характерна морската и сухоземна среда в района на Бургас.

Едни от най-интересните експонати са атмосферният водолазен костюм, чрез който посетителите ще влязат в ролята на истински водолаз и ще изпитат ограниченията на движение при налягане от една атмосфера, както и инсталациите за генериране на различни видове енергия от възобновяеми източници като вода и вятър.
   
„В Shell сме страстни привърженици на идеята за развитието на науката, технологиите, инженерството и математиката. В свят, в който ще се увеличава нуждата от енергия и ще се търсят начини това да става при намаляване на въглеродните емисии, ще са ни необходими уменията на учени и инженери за намирането на съответните решения. Ето защо сме горди, че подкрепяме Община Бургас в реализирането на проекта „ПланетУм“, насочен  към подобряване на уменията на учениците в инженерните науки. Благодаря на кмета на Бургас, Димитър Николов, и на неговия екип, както и на екипа от „Америка за България“ в Детски научен център „Музейко“, които приеха идеята за този проект и вложиха своите енергия, ентусиазъм и страст за нейното развитие и реализиране. Вярваме, че „ПланетУм“ ще е новата знакова дестинация в Бургас и пожелаваме попътен вятър в мисията му да вдъхновява  бъдещите млади учени“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Стремим се Бургас да става все по-интересен, модерен и красив. Новият Детски научен център с планетариум има още една важна характеристика, освен изброените. Той ще бъде и полезен. Затова сме много благодарни на всички наши партньори в изпълнението на проекта. Центърът ще бъде място, където да учиш, докато се забавляваш. Убеден съм, че дори и възрастните ще си припомнят там старите знания, като ги обогатят с нови. Мястото ще е най-вече детско царство. И то на крачка от морето! Вярвам, че Детският научен център с планетариум ще стане една от емблемите на Бургас и ще привлече още много гости и туристи в нашия красив крайморски град“, заяви Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Научният и енергиен център е шестият от общо осем социални проектa, които Shell реализира в България през последните четири години на обща стойност 1 млн. евро.

Досега бяха подпомогнати Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ съответно с реновиране на лаборатории в катедра „Електротехника“ и с доставяне на апаратура за Геолого-географския факултет. В Несебър и Поморие Shell подкрепи изграждането на детски и спортни площадки, а в Приморско осигури учебно оборудване за местното училище „Никола Вапцаров“. До края на годината се очаква да се реализират проектите за изграждане на соларна инсталация за общинския плувен басейн в Созопол и за закупуване на учебно оборудване в Царево.

„ПланетУм“ ще работи при строги мерки за безопасност за опазване на здравето на посетителите. Центърът ще бъде дезинфекциран два пъти дневно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още