Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Започва изграждането на медицински симулационен център във Варна

Операциите с новата роботизирана система "Da Vinci Xi" засега не са остойностени и Здравната каса не поема нищо за този модерен тип лечение, посочиха от Медицинския университет

Започва изграждането на медицински симулационен център във Варна

Снимка: сайт на УМБАЛ "Света Марина"

През 2020 г. във Варна започва изграждането на нов симулационен център, съобщи днес ректорът на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов, цитиран от БТА. По думите му за звеното ще бъде построена девететажна сграда. Проектът е на стойност около 7 милиона лева. В оборудването на центъра – последна генерация симулатори, ще бъдат инвестирани над 10 милиона лева.

Още по темата

“В момента недостигът на лекари в европейски мащаб е над 1 милион специалисти”, посочи проф. Иванов. Според него основният проблем при подготовката на докторите е практическото обучение, което изисква наличие на болнични структури с пациенти с различни заболявания.

“Това наложи през последните години да се създават симулатори, които да имитират различни болести, така че студентите да придобият реална представа за болестите и без наличие на пациенти”, поясни Иванов.

Той припомни, че във Варненската университетска болница "Св. Марина" вече има осигурени много симулатори в отделните клиники. Бъдещият симулационен център обаче ще разшири възможностите за обучение на студенти и специализанти, при това от целия свят, а не само от България.

Перспективите пред медицината във Варна бяха представени в рамките на Деня на отворените врати във Високотехнологичния център по роботизирана хирургия в Университетската болница в града.

Ръководителят на катедрата по обща и оперативна хирургия проф. Никола Колев уточни, че вече са обучени четири хирургични екипа, които ще работят с новата роботизирана система "Da Vinci Xi", която е от четвърто поколение. Тя е осигурена чрез финансиране по програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът е на обща стойност близо 23,7 милиона лева.

При работа с роботизираната система хирургът може дори да не е в залата, каза Колев. – Достъп до тялото на пациента има само роботът, като операциите са максимално щадящи и безкръвни. Визуализиращата система позволява да се навлиза в структурите и за пръв път хирургът все едно "влиза" вътре в тялото на болния.”

Проф. Колев уточни, че роботът позволява и овладяване на непредвидени ситуации.

“Капацитетът му е 3-4 операции на ден. Проблемът е, че за сега интервенциите не са остойностени и касата не поема нищо за този модерен тип лечение”, напомни професорът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Правителството открива процедура за концесия на плаж „Кабакум - Север 2"