Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Борис Павлов: Под въпрос е отдаването под наем чрез Booking и Airbnb

Последното предложение за регулация на сектора създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем, коментира изпълнителният директор на Flat Manager

гледано: 4539   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Отдаването под наем за краткосрочно ползване на имоти през платформите Booking и Airbnb ще стане почти невъзможно, ако бъде прието предложението на ГЕРБ собствениците да имат одобрението на поне половината съседи, за да извършват такава дейност. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager.
Още по темата

„Има и други начини да се осигури спокойствието на съседите - чрез саморегулация“, обясни Павлов.

По неговите думи в много от случаите съседите са се разбрали собственикът, който иска да отдава краткосрочно, да плаща по-високи етажни такси, като допълнителните приходи ще отиват за облагородяване на общите части и „всички така са щастливи”.

Павлов е на мнение, че при последното предложение за регулация на сектора се създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем.

„От близо три месеца с българската стартъп асоциация BESCO водим преговори с различни народни представители, с министъра на туризма Николина Ангелкова, с президента Румен Радев. Опитваме се да изградим диалог, за да се създаде регламент, който да работи за всички, който да осигурява на 100% събираемост на данъци, на националната сигурност“, обясни изпълнителният директор на Flat Manager.

Борис Павлов посочи, че вече има проектозакон за регламент за имоти за краткосрочно отдаване под наем, като целта е да се координира работата с институциите.

Според него Airbnb ще доведе до повишение на цените на имотите само в центъра на София, но той е убеден, че пазарът се саморегулира. По думите му има 15% спад на имотите, които се отдават по този начин, само за последните три месеца.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
преди 1 година
Отново лобистки закон. Преди за таксиметровите фирми, сега за хотелите!
Тези в парламента не искат да има никаква конкуренция, особено от малкият и дребният бизнес!
Не може едно семейство да прави бизнес, какво е това чудо невиждано!!!
Селяци
4
 
9
 
10
Venislav до: Minka
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пак казвам въпроса е принципен. Трябва да се пишат закони с цел наказания а не въображаема превенция. Тук се предполага че уж това пречело и давай да забраним. Ако има 20% пречещи такъв закон удря останалите 80% коректни. Приемането на такива закони които налагат други хора да определят как да ползваш собствеността си е скандално. Примера ми с къщата е валиден, защото утре може да приемат закон че цепенето на дърва в дворс шуми и се забранява и може да купуваш само предварително нацепени от лицензирани фирми и пак ще има голямо количество хора които ще цъкат одобрително и ще се радват че най после шума ще спре. На всеки е ясно че закона е лобистки
4
 
6
 
9
Minka до: Venislav
преди 1 година
Венци, то май не правиш разлика между съседи в блок при обща етажна собственост, и съседи в съседни къщи? И на въпроса ти с въпрос: защо когато някой иска да строи небостъргач, съседните сгради могат да предявят претенции по отношение на етажността, предназначение на сградата, замърсяване на околна среда и т.н.
По-долу цитирах какво правят и какви закони има в така наречените от вас "бели държави". Ама що ли да Ви "светкам с фенерчето"?!
Липсата на регулации и спазването на законите, прилагането им и контрола върху тях е това, с което се различаваме от "белите държави". От мен толкова, приключвам по темата.
2
 
4
 
8
khao до: Venislav
преди 1 година
Няма профилна снимка
много ясно... също така да е нужно 50% одобрение от квартала ... като ще дигаш шум с жената, ако не те кефи .... иди на хотел ! :D
1
 
11
 
7
преди 1 година
Има и още един уджаст за хотелиерите, може би не толкова разпространен в БГ: couchsurfing.org

Ползвал съм го няколко пъти, доволен съм.

Още от Новини
Черноморската банка отпусна заем от 50 млн. евро на румънска компания