IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Павлов: Под въпрос е отдаването под наем чрез Booking и Airbnb

Последното предложение за регулация на сектора създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем, коментира изпълнителният директор на Flat Manager

13:08 | 06.02.20 г. 11
Борис Павлов: Под въпрос е отдаването под наем чрез Booking и Airbnb

„Има и други начини да се осигури спокойствието на съседите - чрез саморегулация“, обясни Павлов.

По неговите думи в много от случаите съседите са се разбрали собственикът, който иска да отдава краткосрочно, да плаща по-високи етажни такси, като допълнителните приходи ще отиват за облагородяване на общите части и „всички така са щастливи”.

Павлов е на мнение, че при последното предложение за регулация на сектора се създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем.

„От близо три месеца с българската стартъп асоциация BESCO водим преговори с различни народни представители, с министъра на туризма Николина Ангелкова, с президента Румен Радев. Опитваме се да изградим диалог, за да се създаде регламент, който да работи за всички, който да осигурява на 100% събираемост на данъци, на националната сигурност“, обясни изпълнителният директор на Flat Manager.

Борис Павлов посочи, че вече има проектозакон за регламент за имоти за краткосрочно отдаване под наем, като целта е да се координира работата с институциите.

Според него Airbnb ще доведе до повишение на цените на имотите само в центъра на София, но той е убеден, че пазарът се саморегулира. По думите му има 15% спад на имотите, които се отдават по този начин, само за последните три месеца.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Отново лобистки закон. Преди за таксиметровите фирми, сега за хотелите!Тези в парламента не искат да има никаква конкуренция, особено от малкият и дребният бизнес! Не може едно семейство да прави бизнес, какво е това чудо невиждано!!!Селяци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
Venislav
преди 4 години
Пак казвам въпроса е принципен. Трябва да се пишат закони с цел наказания а не въображаема превенция. Тук се предполага че уж това пречело и давай да забраним. Ако има 20% пречещи такъв закон удря останалите 80% коректни. Приемането на такива закони които налагат други хора да определят как да ползваш собствеността си е скандално. Примера ми с къщата е валиден, защото утре може да приемат закон че цепенето на дърва в дворс шуми и се забранява и може да купуваш само предварително нацепени от лицензирани фирми и пак ще има голямо количество хора които ще цъкат одобрително и ще се радват че най после шума ще спре. На всеки е ясно че закона е лобистки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Minka
преди 4 години
Венци, то май не правиш разлика между съседи в блок при обща етажна собственост, и съседи в съседни къщи? И на въпроса ти с въпрос: защо когато някой иска да строи небостъргач, съседните сгради могат да предявят претенции по отношение на етажността, предназначение на сградата, замърсяване на околна среда и т.н. По-долу цитирах какво правят и какви закони има в така наречените от вас "бели държави". Ама що ли да Ви "светкам с фенерчето"?! Липсата на регулации и спазването на законите, прилагането им и контрола върху тях е това, с което се различаваме от "белите държави". От мен толкова, приключвам по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
много ясно... също така да е нужно 50% одобрение от квартала ... като ще дигаш шум с жената, ако не те кефи .... *** на хотел ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Има и още един уджаст за хотелиерите, може би не толкова разпространен в БГ: couchsurfing.orgПолзвал съм го няколко пъти, доволен съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Venislav
преди 4 години
И ако съседите до къщата кажат че не искат да се отдава на други хора? Пак ли приемаме закон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
doba
преди 4 години
Излишна и излишна бюрокрация. Безкрай!Просто да дадат на airbnb.com банкова сметка, на която да превеждат държавни такси по определена формула. Така е в цивилизованите държави.Можело да вдигат шум ползващите услугата? Че то и по-весели гости на съседите може да правят това, и тях ли да забраним?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
Minka
преди 4 години
Когато искаш собствен дом, в който да не се съобразяваш със съседи, тогава къща. Иначе си в режим на етажна собственост и се съобразяваш. Лесно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Venislav
преди 4 години
Естествено че не трябва да се съобразяваш със съседите за собствения си имот. Както и не трябва да им пречиш, ако отдаваш краткосрочно под наем и това не пречи на никой значи няма проблем. Ако наемателите създават проблем тогава глоби и изгонване на гостите. Не можем да допускаме такива решения, защото без да се усетим и няма да можем да кихаме в собствения си дом без разрешение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Minka
преди 4 години
И втори коментар от мен: използвам непрекъснато и двете платформи считано от 2010 г., като сме били в квартири по целия свят. Проблемът в България е липсата на регулации по темата, държавата тотално е изпуснала нещата. И преди съм го писал в този форум, пиша го и сега. Проблемът е в ЗУЕС и управлението на етажната собственост. В редица държави още при закупуване на имота се задължаваш да приемеш "правилникът за управление на ЕС" и ако в него е записано, че не можеш да отдаваш под наем краткосрочно- това е. Съобразяваш се. А при нас какво е: аз да купя и не ми дреме за другите собственици, нали?! Борис Павлов да си гледа работата, новите изисквания поставят малко ред в разградения двор на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още